CHP'Lİ AKIN: 'VERİLERİ GİZLESENİZ DE ENERJİ YOKSULLUĞUNU GİZLEYEMEZSİNİZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, enerjinin temel bir insan hakkı olduğu ilkesinden hareketle kesintisiz ve ulaşılabilir olması gerekirken, Türkiye’de art arda yapılan zamlarla vatandaşların derin bir enerji yoksulluğu yaşadığına işaret etti. 2022 yılında enerjide art arda yapılan zamlar nedeniyle vatandaşın faturaları ödemekte zorlandığını kaydetti.

Vekil Haberleri 12.11.2022, 11:27
CHP'Lİ AKIN: 'VERİLERİ GİZLESENİZ DE ENERJİ YOKSULLUĞUNU GİZLEYEMEZSİNİZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın enerji yoksulluğunu gizlemek için belli bir dönem içinde abonelere uygulanan kesinti sayısını” açıklamak yerine belli bir dönem boyunca “elektrik ve doğalgazı kesik olan abone sayısını” açıklayarak verileri alenen gizlediğini söyledi. CHP’li Akın, “Kesinti verilerini gizleseniz de enerji yoksulluğunu gizleyemezsiniz. 2021 yılında elektrik abonelerine toplam 3 milyon 449 bin kesinti uygulanırken; bakanlık artık kesinti sayısı yerine yıl boyunca elektriği kesik olan abone sayısının 425 bin olduğunu açıklayarak Türkiye’de yaşanan enerji yoksulluğunun geldiği boyutu gizlemeye çalışıyor”değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, enerjinin temel bir insan hakkı olduğu ilkesinden hareketle kesintisiz ve ulaşılabilir olması gerekirken, Türkiye’de art arda yapılan zamlarla vatandaşların derin bir enerji yoksulluğu yaşadığına işaret etti. 2022 yılında enerjide art arda yapılan zamlar nedeniyle vatandaşın faturaları ödemekte zorlandığını kaydeden CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Bilgi Edinme Yasası kapsamında her ay yaptığımız başvurulara gelen yanıtlara göre 2021 yılında toplam 3 milyon 449 bin aboneye elektrik kesintisi uygulanmıştı. Elimizde bu verilerin doğruluğunu gösteren 12 ay boyunca verilen yanıtlar bulunuyor. Tek başına bu veri bile Türkiye’de yaşanan enerji yoksulluğunu gösteriyor. Bu gerçeklik ortadayken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı son dönemde kesinti sayısını gizlemek için ilginç bir çaba içerisine girdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; 2021 yılında Türkiye genelinde yaşanan kesinti sayısının kaç olduğu sorularına 425 bin yanıtını vermeye başladı.”

‘GİZLEMEK İÇİN VERİ CAMBAZLIĞI YAPIYORLAR’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kesinti sayısını gizleyerek kamuoyunu yönetmeye yönelik bir girişim içerisinde olduğunu kaydeden CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Bakanlığın son dönemde verdiği yanıtlar incelendiğinde yapılmak istenen veri cambazlığı da ortaya çıkıyor. Bakanlık artık belli bir dönemde elektrik ve doğalgazda uygulanan kesinti sayıları yerine; belli bir dönem boyunca elektrik ve doğalgazı kesik olan abone sayılarını açıklamaya başladı. Buna göre bir abonenin yıl içinde 11 ay boyunca elektriği kesik durumda olsa bile 1 ay elektriği açık kaldığı için kesinti verileri içine dahiledilmiyor. Bu, çok açık bir veri cambazlığı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir girişimdir.”

MİLYONLARCA AİLE FATURALARINI ÖDEYEMİYOR

CHP’li Akın, enerjinin temel bir insan hakkı olduğu ilkesinden hareketle vatandaşlara verilen hizmetin kesintisiz olması gerektiğine işaret etti. CHP’li Akın, şöyle devam etti: 

“12 ay boyunca faturasını ödeyemediği için kesinti yaşayan bütün vatandaşlarımızın bu veri içerisinde yer alması gerekiyor. Bakanlık ise 12 ay boyunca elektriği ya da doğalgazı kesik olan aboneleri açıklıyor. Enerjide yaşanan derin buhranın üstünü örtmek için AK Parti’nin bu oyunu zaten iktidar sözcülerinin son dönemde açıkladığı verilerle de örtüşmüyor. Bugün milyonlarca aile faturalarını ödeyemiyor. 5 milyon ailenin elektrik ve doğalgaz borçlarından kaynaklı icra takibinin sıfırlanmasını içeren yasal düzenleme ve 3 milyon aboneye elektrik desteği verilmesi ülkemizde enerji faturasını ödemekte zorlanan abone sayısının neredeyse 10 milyona yaklaştığını söylemek yanlış olmaz.”

Yorumlar (0)