CHP'li Akın: Lozan Antlaşması Bağımsız Türkiye'nin Garanti Belgesidir

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Lozan Antlaşması’nın 97’inci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Lozan Antlaşması, başımız dik olarak içinde yaşadığımız bağımsız ve egemen Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasının garanti belgesidir” dedi.

Vekil Haberleri 23.07.2020, 10:50
CHP'li Akın: Lozan Antlaşması Bağımsız Türkiye'nin Garanti Belgesidir

CHP’li Ahmet Akın, Türk tarihine diplomatik zafer olarak geçen Lozan Antlaşmasına son yıllarda bir “başarısızlık belgesi” olarak saldıranlar olduğuna dikkat çekerek, “Türk tarihinin bilincinden yoksun kesimlerin Lozan Antlaşmasını küçümseme, bir başarı hikayesi değil de bir başarısızlık belgesi olarak gösterme gayretleri var. Ama beyhude çaba içerisinde olduklarını biliyoruz. Çünkü, diplomatik zaferimiz Lozan Antlaşması, bu gün de bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veren halkların örnek aldığı tarihsel bir başarıdır” diye konuştu.

Lozan Barış Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini oluşturduğunu ve “tapu belgesi” gibi görülmesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Akın şöyle devam etti:

“Egemen ve kendi ayakları üzerinde durabilecek Türk devletinin temellerinin atılması için müzakere edilmiş ve kurtarılan vatan toprakları üzerinde böyle bir devleti kurmak için imzalanmış bir anlaşmadır Lozan. Türk Milleti ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bağımsızlık ve egemenliğinin varoluş mücadelesini, uluslararası toplumun ve evrensel hukuk açısından tanınması ile yani Lozan Antlaşması ile taçlandırmıştır. Bugün, Lozan Antlaşması’nın 97’inci yıldönümünde bu diplomatik zaferimizi coşkuyla kutluyoruz. Halkın büyük mücadelesinin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk önderliğinde İsmet İnönü ve arkadaşlarının diplomatik dehası ile emperyalizme karşı kazandığı bu zafer, bu gün de bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veren halkların örnek aldığı tarihsel bir başarıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinden biri olan Lozan Antlaşması’nı yaratan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ile Lozan heyeti üyelerini, vatanları için canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha minnetle anıyorum.”

Yorumlar (0)