CHP'li Ağbaba'dan motokuryeler için araştırma önergesi: 'Eşya değil can taşıyorlar'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “İnsan hayatının bu kadar ucuz olduğu başka bir ülke yoktur. Her gün basına yansıyan motokuryelerin ölüm haberleri bunun en somut göstergesi” dedi. Ağbaba motokuryeler ile ilgili mecliste araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Vekil Haberleri 09.04.2021, 12:26 09.04.2021, 12:30
CHP'li Ağbaba'dan motokuryeler için araştırma önergesi: 'Eşya değil can taşıyorlar'

İstanbul Üsküdar’da bir iş yerine evrak bıraktıktan sonra motorsikletine binerken araç çarpması sonucu hayatını kaybeden 32 yaşındaki 2 çocuk babası Serdar Gökhan’ın ardından motokuryelerin çalışma şartları ve yaşadıkları riskler bir kez daha gündeme geldi.

Motokuryelerle CHP Genel Merkezi önünde 24 Şubat 2021’de tarihinde basın toplantısı düzenleyen Veli Ağbaba,  motokuryelerin özellikle pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntılara ilişkin gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

HERGÜN YÜZLERCE İNSANLA TEMAS EDİYORLAR

Ağbaba: “Hergün mutlaka bir motokurye kazası ve ölüm haberiyle karşılaşıyoruz. Bu konuya dikkat çekmek için motokuryelerle basın toplantısı düzenledik. Umursanmayan bu insanların hepimiz için önemine dikkat çektik. Ancak motokuryeler ölmeye devam ediyor. Bu konuda tedbir alması gerekenlerse üç maymunu oynuyor. Hergün yüzlerce insanla temas etmek zorunda kalan motokuryeler, yüksek risk grubunda olmalarına rağmen hala aşılanma önceliğine sahip değiller. Süre sıkıntısı, kayıtdışılık, trafikte zorbalık ve mobing gibi birçok sıkıntı yaşayan motokuryeler hep aramızdalar ama maalesef yok hükmündeler” dedi.

“PANDEMİDE DE TRAFİKTE DE EN BÜYÜK RİSK GRUBUYUZ”

Salgın döneminde iş yükü artan ve koronavirüse yakalanma riskiyle çalışan motokuryelerin güvencesiz çalıştırılmasının ülkemizde giderek arttığını vurgulayan Ağbaba, salgının başladığı dönemden Şubat 2021’e kadar olan süreçte 190 motokurye hayatını kaybettiğini ifade etti.  

“RALLİCİ DEĞİL MOTOKURYEYİZ”

Sayıları 1 milyonu bulan motokuryelerin mesleki yeterlilik belgesi olmadan yollara çıkması, trafikte yaşadıkları zorbalıklar ve ürünü kısa sürede yetiştirme baskısı nedeniyle ölümlü trafik kazalarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Motokuryeler “Rallici değil Motokuryeyiz” diyor.

“ARAMIZDA ATANAMAYAN ÖĞRETMEN, İŞ BULAMAYAN MÜHENDİS VAR!”

Koronaya yakalanma riski taşıyan ve pandemide iş yükü artan motokuryelerin arasında üniversite mezunlarının da çoğunlukta olduğunu belirten Ağbaba, “Aralarında atanamamış öğretmen, iş bulamayan mühendis var. Motokurye sayısında özellikle pandemi sürecinde duyulan ihtiyaçtan kaynaklı, işsizliğin de etkisiyle ciddi bir artış oldu. Ancak çoğu sendikasız, iş güvenliği olmaksızın ve kayıtdışı çalışan bu insanlar, başlarına gelen kazalarda da mesleki haklarından faydalanamıyorlar. Bu kayıtdışılık çok ciddi hak kayıplarına sebep olmaktadır. Tedavi süreçleri de dahil olmak üzere hak kayıpları başlamakta, İş kazası meslek hastalığı ve maluliyet haklarının hiçbirinden de faydalanamamaktadırlar. “dedi.

Yorumlar (0)