CHP'Lİ ADIGÜZEL BAKANA SORDU: ENGELLİ MAAŞLARINI NEDEN KESTİNİZ?

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Meclis Bütçe Görüşmelerinin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe oturumunda maaşı kesilen engellileri, bulunamayan bazı ilaçları ve reçete sorunlarını gündeme getirdi.

Vekil Haberleri 03.11.2022, 20:34
CHP'Lİ ADIGÜZEL BAKANA SORDU: ENGELLİ MAAŞLARINI NEDEN KESTİNİZ?

 Adıgüzel konuşmasında şunları söyledi:

Sayın Bakan, daha önce size bir soru önergesi vermiştim: Engellilerle ilgili yardımlarla övünüyorsunuz ama 20 Şubat 2019 tarihli bir yönetmelik çıkarmışsınız, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkındaki Yönetmelik. Bu yönetmeliğe göre geçmişte ağır engelli sayılan birçok engelli kapsam dışına çıktı. Nasıl? Örnekler veriyorum, elimde var: Yüzde 91 engelli, yüzde 100 engelli, yüzde 88 engelli, bunlardan çok sayıda örnek var. Bu örnekler önceden ağır engelli tanımı ile maaş alırken raporları bu yönetmeliğe göre “kısmı bağımlı” yapılarak maaşları kesildi. Ya, bir insan yüzde 100 engelli olur da nasıl kısmi bağımlı olur? Bu "kısmı bağımlı" "tam bağımlı" kavramı Dünya Sağlık Örgütü’nde de yok. Yani ağır engelliler, önceden ağır engelli olan bir kısmı şimdi tam bağımlı yerine kısmi bağımlıya çevirilerek yardımları kesilmiş. Bununla ilgili verdiğim önergeye tam 2,5 sayfa, hiç beklenmedik derecede çok geniş bir açıklama yazmışsınız ama açıklamanız hiçbir şey ifade etmiyor. Bu konuyu hemen düzeltin çünkü şu anda on binlerce engelli, engelli kapsamından çıkarıldı.


Birkaç talebimiz var: Oneptus hâlâ ödeme kapsamında değil, Oneptus'un ödeme kapsamına alınmasını istiyoruz. Potasyum içeren ilaçlar piyasada bulunmakta güçlük çekiliyor. Potasyum çok hayati bir ilaç, çok da ucuz 30-40 liralık şeyler. Bunlar niye piyasada yok?


En son olarak da enteral beslenme solüsyonlarında çocuklar için çocuk gastroenteroloji şartı koymuşsunuz. Bakın, çocuk gastroenteroloji 200-250 kilometre mesafede. Çocuğun enteral beslenme ihtiyacı var, çocuk hasta ancak çocuk uzmanı ilacı yazamıyor.


O 250 kilometreyi sadece ilaç yazdırmak için gitmesin, en azından için çocuk gastroenteroloji uzmanının olmadığı yerde çocuk uzmanı bunu yazabilsin

Yorumlar (0)