CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre:Seçimi Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu kazanmıştır

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Zeynel Emre'den AKP'nin seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddialarına yanıt verdi.

Vekil Haberleri 17.04.2019, 15:56 17.04.2019, 20:28
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre:Seçimi Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu kazanmıştır

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Zeynel Emre, AKP'nin usulsüzlük iddialarını çürüterek seçimin kazanının Ekrem İmamoğlu olduğunu ifade etti.

İşte Emre'nin AKP'nin usulsüzlük iddialarına o yanıtı:

AKP’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi talebiyle Yüksel Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı başvuru usul ve esastan reddedilmelidir. Olağanüstü itiraz hali, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nun 130. maddesine göre, İl Birleştirme Tutanağının düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde yapılmalıdır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ait İl Birleştirme Tutanağı, 1 Nisan 2019 tarihlidir. Dolayısıyla YSK’ya itiraz süresi, 8 Nisan 2019 saat 17.00’de bitmiştir. Nitekim, YSK’nın 15 Mayıs 1999 tarihli, 1531 numaralı, benzer bir duruma ilişkin kararında, başvuruculara 7 günlük itiraz süresinin geçtiği söylenmiştir. 


298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu, seçimlerin siyasi parti temsilcileri ile yapılmasını öngörmüştür. Neden? Zamanında bir usulsüzlük varsa itiraz haklarını kullansınlar diye. 
İlçe seçim kurulu 7 kişiden oluşur: Başkanı kıdemli hakimdir, 5 üyesi siyasi parti temsilcilerinden oluşur, 1 üye memurdur. Memur üye kaymakamların ve valilerin bildirdikleri kamu görevlisi yani devlet memurları arasından seçilir. İl seçim kurulu 3 kıdemli hâkimden oluşur. YSK ise 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay’dan gelen 11 yüksek hâkimden oluşur. Nüfus müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Sandık kurulu başkanları yine mülki idare amirlerinin vereceği isimlerden oluşur. Kaymakamları, valileri AKP tayin ediyor… İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanları AKP’lidir. Yüksek yargının oluşumunda Cumhurbaşkanı ve AKP grubunun nasıl etkili olduğu ortadadır.  


Şimdi böyle bir sistemde eğer hile varsa bunu ancak iktidarın yapma imkânı vardır. CHP veya bir başka partinin usulsüzlük yapması fiilen mümkün değildir. Seçim öncesi YSK Başkanı’nın açıklamasına göre, mükerrer seçmen yok, hayali seçmen yok, sahte seçmen yoktur. AKP yetkililerinin bugüne kadarki tüm açıklamaları tıpkı seçim gecesi Anadolu Ajansı’nın yaptığı gibi manipülasyon amaçlıdır. Seçimi İstanbul’da Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım kaybetmiştir. Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu kazanmıştır. Bir daha ki seçim 5 yıl sonradır. Sandıktan çıkan sonucu tanımayan, demokrasiyi tanımaz. Milli iradeyi tanımayanı da kimse tanımaz.

Yorumlar (0)