CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur: Afrin zeytinyağları ''Ticari Sır'' oldu!

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un ihraç kaydıyla ülkemize getirilen Afrin zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne ilişkin soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli önergede istenilen verileri “ticari sır” gerekçesiyle açıklamadı.

Vekil Haberleri 03.02.2020, 13:15 03.02.2020, 13:22
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur: Afrin zeytinyağları ''Ticari Sır'' oldu!

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli iç piyasaya sürülen Afrin zeytinyağlarına ilişkin bilgilerin “ticari sır”
olduğunu açıkladı. CHP’li Güzelmansur önergesinde iç piyasaya sürülen Afrin zeytinyağlarının miktarının, bunların nasıl denetlendiğinin, ihraç kaydıyla getirdiği zeytinyağını iç piyasaya süren firma sayısının ve bunlara kesilen cezaların kamuoyuna açıklanmasını istemişti. Pakdemirli ise bu soruları “ticari sır olduğu gerekçesiyle açıklamadı.

KAÇAKÇILIK DA “TİCARİ SIR” OLDU


Konuya ilişkin açıklama yapan CHP’li Güzelmansur “TÜİK 2019 Dış Ticaret verilerine göre, 2019’da, Afrin’den 44,5 milyon dolarlık zeytinyağı getirildi. Bunlar iç piyasaya sürülmemesi ve ihraç edilmesi kaydıyla yurda sokuldu. Ancak belki denetim eksikliğinden, belki göz yumulduğu için bu zeytinyağlarının önemli bir kısmı iç piyasaya sürüldü. Neticede yerli zeytinyağı fiyatı litre başına 3-4 TL düştü.

Zeytinyağı üreticilerimiz maliyetine dahi zeytinyağı satamaz duruma geldi. Üretici ve tüccarlar ciddi zarar ettiler. Bu durum toplumun önemli bir kesimini etkiledi. Burada açıklanması istenen yasalara uygun olarak ticaret yapanlara ait bilgiler değil, kanunları çiğneyenlere, vatandaşı mağdur edenlere yönelik verilerdir. Dolayısıyla ‘ticari sır’ denilerek açıklanmayan veriler aslında kaçakçılığın konusudur. Kaçakçılık ne zamandan beri ticaret sayılıyor? Bu konu izaha muhtaçtır” dedi.

Yorumlar (0)