CHP BİK’in gazetelere hukuksuz cezaları için Meclis araştırması istedi!

Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 3 yıldır resmi ilan cezası uyguladığı Evrensel Gazetesi’nin ilan hakkını tamamen kaldırmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi BİK’in, aralarında Sözcü, Cumhuriyet, Birgün, Yeni Asya, Korkusuz gazetelerinin de bulunduğu gazetelere keyfi ve hukuksuz ilan kesme cezaları hakkında TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Vekil Haberleri 23.08.2022, 13:34
CHP BİK’in gazetelere hukuksuz cezaları için Meclis araştırması istedi!

Kurumun gazetelere hukuksuz ilan ve reklam cezaları için Meclis’te daha önce soru önergesi de veren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “BİK seçimler yaklaşırken halk gerçeklerden haberdar olamasın, muhalefetin sesi duyulmasın diye basın özgürlüğünü yok ediyor, gazetelerin hakkını, hukukunu gasp ediyor. Hem’de Anayasa Mahkemesi’nin gazetelere ilan cezalarına yönelik verdiği hak ihlali kararına rağmen! Yetmiyor, Meclis’te bu hukuksuz cezalara, kurumun gazetelere ayırdığı ilan bütçesine ilişkin verdiğimiz sorulara da  yanıt vermiyor. Artık bu hukuk tanımamazlık, bu adaletsizlik son bulmalı. Basın özgürlüğü ve haber alma hakkımızın önündeki en büyük engellerden biri olan bu haksız cezaların ortadan kaldırılması ve BİK’in bu keyfi yetkisinin sınırlandırılması için Meclis’te derhal bir araştırma komisyonu kurulmalı. Bu keyfiyeti, bu hukuksuzluğu Meclis araştırmalı” dedi.

HUKUK TANIMAMAZLIK SÜRÜYOR!

Eylül 2019’da Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını durduran Basın İlan Kurumu, aldığı son kararla gazetenin ilan ve reklam yayımlama hakkını tümüyle iptal etti. Kararın ardından kurumun Birgün, Cumhuriyet, Sözcü, Karar, Korkusuz, Yeniçağ ve Yeni Asya’nın da aralarında bulunduğu gazetelere verdiği cezalar ile AYM’nin bu cezaları ilişkin verdiği hak ihlali kararı yeniden gündeme geldi.

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun gazetelere yönelik hukuksuz ilan ve reklam cezalarına tepki gösterirken, “AYM daha geçtiğimiz günlerde Basın İlan Kurumu’nun gazetelere ilan cezalarını ‘basın ve ifade özgürlüğü ihlali olarak’ değerledirdi.  Gerekçeli kararında bu hukuksuzluğa, kurumun cezalandırma aracına dönüştüğüne dikkat çekti ve kanuni düzenleme için kararı TBMM’ye gönderdi. Daha kararın mürekkebi kurumadan BİK Evrensel Gazetesi’nin ilan hakkının tamamen elinden alıyor. AYM kararı ortadayken, Basın İlan Kurumu bu kararları nasıl alabiliyor? Bu hukuk tanımamazlık nereden geliyor” diye sordu.

“TOMAR TOMAR DAĞITILAN GAZETELER NE ÇABUK UNUTULDU?”

Evrensel Gazetesi’nin ilan hakkının tamamen iptal edilmesine gerekçe gösterilen karara da tepki gösteren Çakırözer, “BİK gazetenin ilan hakkının iptal edilmesine ilişkin ‘toplu gazete alımları ile kurumların gazete aboneliklerini’ gerekçe olarak gösteriyor. Bu kararı veren BİK kamu kurumlarında, benzinliklerde deste deste, tomar tomar dağıtılan iktidara yakın gazeteleri ne çabuk unuttu? Türk Hava Yolları’nda dağıtılan gazeteleri ne çabuk unuttu? Bunlara neden ses çıkarmadı? diye sordu.

GERÇEKLER ÖĞRENİLMESİN, MUHALEFET DUYULMASIN İSTİYORLAR

Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun yaklaşan seçim öncesinde gazetelere verdiği resmi ilan ve reklam cezaları ile halkın gerçekleri öğrenmesini engelemek ve muhalefetin seninin duyulmasının önüne geçmek istediğine de dikkat çekti. Çakırözer, “Basın İlan Kurumu yaklaşan seçim arifesinde yine iktidarı korumak için Birgün, Sözcü, Cumhuriyet, Evrensel, Yeniçağ, Yeniasya, Karar ve Korkusuz gibi gerçekleri yazan gazetelere ceza kesiyor! Niye? Halk bu iktidarın yaptığı yanlışlardan haberdar olamasın diye? Niye? Halk gerçekleri öğrenemesin  diye! Muhalefetin sesi duyulmasın diye” dedi.

SORULARI DA YANITLAMIYOR

BİK’in gazeteleri ayırdığı resmi ilan ve reklam bütçesi ile verdiği cezalara ilişkin Meclis’te verdiği soru önergelerinin de yanıtsız bırakıldığını açıklayan Çakırözer, “Bu yılın ilk aylarında Meclis’te Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdik. O soru önergesinde ‘2021 yılında Basın İlan Kurumu tarafından resmi ilan ve reklam kesme cezası verilen gazeteler hangileridir? Kurumun gazetelere reklam ve ilan dağıtımı için ayırdığı bütçe ne kadardır? Evrensel ve Yeni Asya gazeteleri ne zaman ilan almaya başlayacaktır?’ gibi soruları sorduk. Ama sorularımıza da yanıt verilmedi. Verdiği tek cevap ‘Basın İlan Kurumu resmî ilanları, gazetelerin hangi görüş ve düşüncede yayın yaptığma bakmaksızın, 195 sayılı Basın İlan Kurumımun Teşkiline Dair Kanun ile Resmî İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde gazetelere dağıtmaktadır.’ Tamamen geçiştirme yanıtlar. Tamamen aldatmaca! Ne şeffaflık, ne hakkaniyet! Hiçbiri kalmamış” dedi.

“MECLİS’TE KOMİSYON KURULSUN”

Çakırözer, AYM kararlarına rağmen BİK’in gazetelere uyğuladığı haksız, hukuksuz cezalara ilişkin Meclis’te araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulunurken, “1961 yılında resmi ilanların adil bir şekilde gazetelere dağıtılması amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu, gazetelere yönelik haksız, hukuksuz cezaları nedeniyle artık ‘Basın İnfaz Kurumu’na dönüştü. Özellikle gerçekleri yazan, iktidar ve iktidar yöneticilerine yönelik eleştirel haberelere tahammülü olmayan BİK, iktidarı öven gazetelere  de ilan dağıtan kurum haline dönüştü. Basın özgürlüğü ve haber alma hakkımız için artık bunun önüne geçilmesi lazım! Meclis’te derhal bir araştırma komisyonu kurulması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak önergemizi vereceğiz. Bu hukuksuzluk Meclis’te net bir şekilde araştırılmalı” dedi.

Yorumlar (0)