CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ ALİ HAYDAR HAKVERDİ'DEN KRİTİK SORULAR

Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na "Erdoğan’ın “yapalım yargıda şeyini” açıklaması ne anlama gelmektedir. Bu bir pazarlık açıklaması mıdır? 12 Ekim 2018 günü yapılacak olan duruşmada papaz Brunson serbest bırakılırsa pazarlıkta konusu geçen “papaz” olarak herkesin tahmin ettiği Fethullah Gülen ABD tarafından Türkiye’ye iade edilecek midir?" diye sordu.

Vekil Haberleri 25.09.2018, 12:12 25.09.2018, 12:12
CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ ALİ HAYDAR HAKVERDİ'DEN KRİTİK SORULAR

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Haydar Hakverdi, Pastör Andrew Brunson'ın "12 Ekim'deki duruşmada serbest bırakılabileceği idialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

 

İşte Ankara Mİlletvekili Ali Haydar Hakverdi'nin o soru önergesi:

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.  25.09.2018

 

Ali Haydar HAKVERDİ

CHP Ankara Milletvekili

 

 

Ekim 2016'da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınan ABD vatandaşı Rahip Brunson 2016 Aralık ayında Fethullah Gülen Cemaati'ne üye olma suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yaklaşık 20 ay hapis tutulduktan sonra Temmuz 2018’de hakkında, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek adli kontrolle 'ev hapsi' kararı verildi. Kararın ardından Brunson adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. 12 Ekim 2018 de duruşması yapılacak olan Brunson’un yargılama süreci ile ilgili bir çok iddia gündeme geldi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmelerine katılmak için bulunduğu New York’ta gazetecilere konuşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Brunson’ın bu ay içinde serbest kalabileceğini iddia etti.

Sorular üzerine “Evet, bu ay serbest bırakılabilir. Geçen ay serbest bırakılmalıydı. Aslında bugün serbest bırakılmalı” diyen Pompeo, ABD’li papazın haksız yere ev hapsinde tutulduğunu iddia etti.

Pompeo, “Papaz Brunson ve Türkiye tarafından tutulan diğer tüm ABD’lilerin serbest bırakılması gerekir. Ve bunun hemen yapılması gerekir” ifadesini kullandı.

Yine Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türk ve Amerikan yetkililerin gazeteye yaptığı açıklamalar üzerinden kaleme alınan haberde, Pastör Andrew Brunson'ın "12 Ekim'deki duruşmada serbest bırakılabileceğini" yazdı.

Bu çerçevede;

  1. Türkiye’de yapılan bir yargılamayla ilgili Amerikan Dışişleri Bakanının Rahip Brunson’un serbest bırakılacağı iddiası için ‘Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu ve bu açıklamaların açıkça yargıya müdahale ve Türkiye’de yargının bağımsızlığına saldırı” olduğunu belirterek bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
  2. Wall Street Journal gazetesine açıklama yapan ve gazetenin Brunson’un 12 Ekim’de serbest bırakılabileceğini iddia eden Türk yetkili kimdir?
  3. Türkiye’de işlendiği öne sürülen suçla ilgili yapılan bu yargılama siyasi pazarlık konusu mu edilmektedir?
  4. Rahip Brunson’un serbest bırakılacağı haberlerinin yayılmasınınCumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM toplantısı için gittiği Amerika seyahatine denk gelmesi tesadüf müdür?
  5. 15 Temmuz darbe girişiminin organizatörlerinden olduğu iddia edilen Rahip Brunson’unserbest bırakılması ile ilgili pazarlık iddialarının bir benzeri şu an tutuklu bulunan diğer darbe sanıkları için de yapılmakta mıdır?
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada ABD’ye seslenerek “Bizden kalkıyorlar diyorlar ki böyle böyle. İşte filanca papazı bize verin. Bir papaz da sizde var onu bize verin biz de size yapalım yargıda şeyini size verelim.” demişti.
    Erdoğan’ın “yapalım yargıda şeyini” açıklaması ne anlama gelmektedir. Bu bir pazarlık açıklaması mıdır? 12 Ekim 2018 günü yapılacak olan duruşmada papaz Brunson serbest bırakılırsa pazarlıkta konusu geçen “papaz” olarak herkesin tahmin ettiği Fethullah Gülen ABD tarafından Türkiye’ye iade edilecek midir?

 

 

     Ali Haydar HAKVERDİ

             Ankara Milletvekili

Yorumlar (0)