banner773

Candan Yüceer: Kadın cinayetlerinde ‘iyi hal’ indirimi uygulanmasın

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadın cinayetlerinde “iyi hal” indiriminin uygulanmaması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Vekil Haberleri 14.10.2019, 15:24
Candan Yüceer: Kadın cinayetlerinde ‘iyi hal’ indirimi uygulanmasın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  kadın cinayeti davalarında kamuoyunun büyük tepkisini çeken “iyi hal” indirimlerine engel olunması için kanun teklifi hazırladı. Teklif yasalaşırsa, kadın cinayetlerinde sanıklar takdiri indirimden yararlanamayacak.

Kadın cinayeti davalarında mahkemelerin sanıklar lehine takdiri indirim uygulaması büyük tepki çekiyor. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadınlara karşı cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle işlenen cinayetlerinin 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesinde düzenlenen takdiri indirim kapsamında değerlendirilmemesi amacıyla kanun teklifi hazırladı.

‘CEZALARIN CAYDIRICILIĞI AZALIYOR’

Teklifin gerekçesinde, yapılan yasal düzenlemelere rağmen kadın cinayetlerinin hızla arttığına dikkat çeken Yüceer, 2018 yılında 440, 2017 yılında 409, 2016 yılında 328 kadın cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle işlenen cinayetlere kurban gittiğini hatırlattı.

Bu tabloya rağmen kadın cinayetlerinin faillerine iyi hal indirimi uygulandığına dikkat çeken Yüceer, “Her ne kadar hakimlerin takdir yetkisini hukuka ve hakkaniyete uygun kullanması zorunlu olsa da, yasada belirtilen kriterlerin oldukça geniş ve öznel değerlendirmeye açık olduğu da ortadadır. Kamuoyuna yansıyan haberlerde de görülmektedir ki, kadına yönelik şiddet vakalarında söz konusu düzenleme zaman zaman esnetilerek yorumlanmakta, faillerin iyi hal indiriminden yararlandığı görülmektedir. Bu durum kamuoyu vicdanını yaraladığı gibi, cezaların caydırıcılığını da azaltmaktadır” dedi.

‘KADINLARI SESSİZLİĞE İTİYOR’

Hakimlerin “yargıya olan güveni arttırmak, kadın cinayetlerinin önlenmesi için yargıya da görev düştüğünü”  belirterek takdiri indirimi uygulamadığı kimi vakalarda, Yargıtay’ın iyi hal indirimi uygulamamasını “yasal bulmayarak” takdiri indirim uygulanmasını istediğine vurgu yapan Yüceer, şunları ifade etti: “Kadın cinayetlerinin failleri de yargıdaki bu eğilimi iyi bilmekte, duruşmalara “takım elbise giyip kravat takarak” gelmekte, bunu iyi hal indirimden yararlanmak için gerekçe olarak sunmaktadırlar. Mevcut durum, kadına yönelik suç işlemeye meyilli kişileri cesaretlendirirken, şiddetin mağduru olabileceğini düşünen kadınların endişesini arttırmaktadır. Basına yansıyan olaylar, cinayete kurban giden çoğu kadının, korunmayacağını düşünerek “öldürülmemek” adına suçluların işkence ve kötü muamelesine uzun süre sessiz kaldığını göstermektedir.”

Yüceer kanun teklifinde,  takdiri indirim nedenlerini düzenleyen Türk Ceza Kanunun 62’inci maddesi 1’inci fıkrasına “Ancak kadınlara karşı cinsiyete dayalı ayrımcılık saiki ile işlenen cinayetler bu madde kapsamında değerlendirilmez” ibaresinin eklenmesini önerdi.

Yorumlar (0)