Twitter'ın kurucusundan yeni sosyal ağ: Bluesky Social

Twitter’ın eski CEO’su Jack Dorsey’in kurduğu teknoloji firması, Elon Musk’ın 44 milyar dolara Twitter’ı satın almasının ardından yeni bir sosyal ağ başlattığını duyurdu.

TEKNOLOJİ 01.11.2022, 14:48
Twitter'ın kurucusundan yeni sosyal ağ: Bluesky Social

Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey tarafından kurulan bir teknoloji firması olan 'Bluesky', Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla birlikte yeni bir sosyal ağ başlattığını duyurdu.
Yapılan açıklamada, 'merkeziyetsiz bir sosyal medya oluşturmak için tasarlanmış bir kamu yararı şirketi' olan Bluesky'ın, bu ayın başında kullanıcılara açık bir test uygulamasını piyasaya süreceği belirtildi.
Independent'ta yer alan habere göre Bluesky, yine de ana şirketi Twitter tarafından yaratılan ve finanse edilen bir yan ürün.


Bluesky nedir?
Bluesky, ilk olarak Aralık 2019'da Jack Dorsey tarafından duyuruldu. Diğer tüm büyük sosyal ağlar gibi, Twitter da bir ikilemle boğuşuyordu: Yüz milyonlarca insanın konuşmasını aşırıya kaçma riski olmadan nasıl düzenleyebiliriz?
Dorsey, Twitter'la ilgili olarak "Küresel politikanın kötüye kullanımı ve yanıltıcı bilgileri ele almak için hayata geçirilecek merkezi bir uygulamanın, insanlara çok fazla yük getirmeden uzun vadede ölçeklenmesi mümkün değil. Sosyal medya firmalarının karşı karşıya olduğu finansal teşvikler, tartışma ve öfke uyandıran içerik ve sohbetlere odaklanmaya yol açıyor" ifadelerini kullanmıştı.
Bu nedenle Dorsey, 'sosyal medya için açık ve merkezi olmayan bir standart oluşturmak için' beş yazılım geliştiriciden oluşan 'küçük bağımsız bir ekip' finanse edeceğini açıklamıştı.
Ayrıca, Twitter'ın BlueSky üzerinde bir mülkiyet payı olmadığı biliniyor. Bluesky, bu yılın Nisan ayı itibariyle, Twitter'dan araştırmalarına devam etmek dışında herhangi bir koşul olmaksızın 13 milyon dolar fon almıştı.
Sosyal medyayı 'merkezsizleştirmek' için açık bir protokol


Bluesky'nin öngördüğü sosyal medya ikliminde, kullanıcılar YouTube'un otomatik önerilerini beğenmediyse, aynı videolara farklı bir öneri sistemiyle erişmelerini sağlayan başka bir uygulamaya geçebilecek. Bunun yanında, kullanıcılar son on yılda yapılmış filmler için spoiler gizleyen özel filtreleme algoritmaları olan bir sürüme de katılabilecek.

Yorumlar (0)