NASA'dan 'güneş fırtınası' uyarısı: İnternet, uydular ve elektronik aletler etkilenebilir

NASA, 'koronal delik' olarak adlandırılan ve güneş fırtınası oluşturması beklenen bir 'kara leke' tespit edildiğini bildirdi. Beklenen güneş fırtınası dünya için direkt bir tehdit unsuru oluşturmasa da, ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak uydulara, enerji hatlarına, elektronik altyapıya, internet ve GPS koordinatlarına zarar verebilir.

TEKNOLOJİ 30.03.2023, 18:24
NASA'dan 'güneş fırtınası' uyarısı: İnternet, uydular ve elektronik aletler etkilenebilir

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bir hafta içinde güneş yüzeyinde ikinci bir kara leke tespit etti. Uzmanlara göre, "koronal delik" olarak adlandırılan bu kara leke, gezegen açısından tehlike arz etmese de dünya üzerinde bazı etkilere sahip olabilir.

Hürriyet'te yer alan habere göre, NASA’nın önceki gün saptadığı koronal delik, güneşin manyetik alanının uzaya saçılmasıyla oluşan bir yapı. NASA’nın gözlemlediği bu kara lekenin dünyaya doğru saatte 2.8 milyon kilometrehızla hareket eden bir güneş fırtınası oluşturması bekleniyor. Yarın dünyaya ulaşması öngörülen rüzgârların, gezegenin manyetik alanını ve buna bağlı olarak uydu bağlantılarıyla teknolojik altyapıyı etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Söz konusu kara leke, NASA'nın bir haftada gözlemlediği ikinci koronal delik oldu. İlki 23 Mart tarihinde tespit edilmiş ve ABD’nin Arizona eyaletinin güneyinde aurora’lar oluşturmuştu. Belirli sürelerle ortaya çıkan güneş fırtınaları gökyüzünde mor ve yeşil renkli aurora’lar oluşturuyor.

Yorumlar (0)