Facebook ve Twitter'dan İran ve Rusya'da bulunan bazı hesaplara müdahale

Facebook 652'den fazla, Twitter ise 283 hesabı İran ve Rusya'dan "bilinçli ve koordineli olarak manipülasyon yaptıkları" gerekçesiyle durdurduğunu ya da sildiğini duyurdu.

TEKNOLOJİ 22.08.2018, 13:51 22.08.2018, 13:51
Facebook ve Twitter'dan İran ve Rusya'da bulunan bazı hesaplara müdahale

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, 650'den fazla Facebook sayfası ve grubunun "manipüle edici" olduğunun tespit edildiğini söyledi. Aynı anda Twitter da 283 hesabın İran bağlantısından şüphelendiklerini açıkladı.

Açıklamalar Microsoft'un ABD'deki muhafazakar grupların Rusya'dan siber saldırılara maruz kaldığını duyurmasından bir gün sonra geldi. 


Facebook şirketi, "birbiriyle koordine şüpheli eylemlerde bulundukları" gerekçesiyle bir dizi sosyal medya hesabını dondurdu ya da sildiğini duyurdu. Bu hesaplardan bir bölümünün İran, bir kısmının da Rusya'dan yönetildiği öne sürüldü

Şirket yetkilileri hesapları dondurma ya da silme kararıyla ilgili, "Bu tip davranışlara izin veremeyiz çünkü insanların Facebook'ta kurdukları ilişkilere güvenebilmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Cambridge Analytica şirketinin eski çalışanının açıklamalarının ardından veri güvenliğiyle ilgili ABD senatotosu ve Avrupa Parlamentosu önünde ifade vermişti.


Şirket İran'dan yönetdiği tespit edilen 652 hesap ya da sayfanın Ortadoğu, Latin Amerika, ABD ve İngiltere'deki kullanıcıları hedef aldığını iddia etti. 

Öte yandan "ABD yönetiminin Rus askeri istihbaratıyla ilişkili olduğunu savunduğu kaynaklarla bağlantılı olabileceğini düşündükleri bir dizi hesabın da silindiği" kaydedildi. 


Twitter da "manipülasyon yaptıkları" ve çoğu İran merkezli 284 hesabı sildi

Kremlin ise Microsoft'un önceki gün yaptığı Rusya kökenli hackerların ABD'deki Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitu (IRI) ve Hudson Enstitüsü gibi muhafazakar think thank oluşumlarından  bilgi çalmaya çalıştığı yönündeki iddiaları reddetmiş "Hangi hackerlardan söz ediyorsunuz?" şeklinde bir açıklama yapmıştı. 

ABD'de 12 Rus tutuklu bulunuyor
ABD'de Mart 2016'daki başkanlık seçimleri sırasında Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton'a yönelik siber saldırılarda bulunduğu iddiasıyla iddianame hazırlamıştı.

FBI soruşturması kapsamında 12 Rusya istihbarat görevlisi bu iddialarla bağlantılı olarak tutuklu bulunuyor.

Yorumlar (0)