Türkeş uyardı: 'Yüzde 49,5 referandum kaybettirir, Erdoğan sorgulanır'

7 Haziran sonrasında Erdoğan ile görüşüp geçici hükümete girdiği için MHP’den ihraç edilen Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Erdoğan ile görüşüp hükümete omuz veren Bahçeli’ye temkinli yaklaştı. Bahçeli’nin bir stratejisi olduğunu savuan Türkeş, “Yüzde 49,5 seçimi kazandırır, referandumu kaybettirir, kaybedilirse cumhurbaşkanının meşruluğu sorgulanır” dedi. Türkeş, idamın geri getirilmesine ve Anayasa değişikliğini OHAL altında yapılmasına da karşı çıktı

SİYASET 28.11.2016, 13:10 28.11.2016, 13:10
Türkeş uyardı: 'Yüzde 49,5 referandum kaybettirir, Erdoğan sorgulanır'

Tayyip Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerindeki yenilgisinin ardından seçim sonuçlarını yok saydığı, savaş ilan ettiği ve koalisyon girişimlerini doğrudan baltaladığı süreçte geçici hükümette rol alan, bu sebeple MHP’den ihraç edilen ve 1 Kasım’da AKP saflarına doğrudan Başbakan Yardımcısı sıfatıyla geçen Tuğrul Türkeş, AKP-MHP ittifakının sıkılaştığı bir dönemde Hürriyet’e konuştu.

Türkeş, Devlet Bahçeli’nin omuz vermesine temkinli yaklaşırken “Yüzde 49,9 seçim kazandırır ama referandum kaybettirir, cumhurbaşkanının meşruluğunu sorgulatır” diyerek referandum uyarısı yaptı, idam tartışmalarına açıktan cephe aldı.

“Bahçeli’nin bir stratejisi vardır”

Türkeş söyleşinin önemli bir kısmını AKP-MHP ittifakı oluşturdu. Bahçeli’nin bir anda ortaya çıkıp katkı sunacağını söylediğini, AKP’nin bu duruma kayıtsız kalamayacağını söyleyen Türkeş, Bahçeli’nin bu hamlesine temkinli yaklaştı:

Şüphesiz ki bir stratejisi vardır. Bu stratejisindeki öncelik de kendi partisinin başarısı olmalıdır ve öyledir de. Retorikte ‘Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben’ dense dahi ben pratik uygulamalarda parti menfaatinin öncelikli olarak gözetildiğini bilen birisi olarak söylüyorum.

“Yüzde 49,5 seçimde kazandırır, referandumda kaybettirir”

Turgut Özal’ın ANAP’ın başında ve en güçlü olduğu zamanda referanduma gittiğini ancak yüzde 49,8’de kaldığını, böylece de Demirel, Türkeş ve Erbakan’a siyaset yolunun açıldığını ve böylece Özal’ın düşüşünün başladığını anımsatan Türkeş, olası bir referandum yenilgisinin Erdoğan’ı tartışılır hale getireceğini söyledi:

İktidardaki bir partinin bunu dikkate alması lazım. Referandum genel seçim değildir. 7 Haziran’da yüzde 41 alırsın, 1 Kasım’da yüzde 49,5’e çıkarırsın ve mutlak galipsin. Referandumda aynı yüzde 49,5’u aldığında seçimi kaybettin demektir. Referandumu kaybetmek cumhurbaşkanının yasal ve meşru olduğunu tekrar tartışmaya açar. AK Parti’nin buna dikkat etmesi lazım.

Bahçeli’nin niyeti ne olabilir diye sormuştunuz. İhtimaller üzerinde duruyoruz onun için anlatıyorum. Meclis’te 40 milletvekiliyle iktidar partisine bir zarar veremezsin ama yanlış bir adım attırırsan referandumda yüzde 49 dahi alsa AK Parti referandumu kaybetmiş olur ve opsiyonlardan biri de takviminden önce seçim yenilemek olabilir. Ben parti içinde de bunu söylüyorum. Onun için de rahatlıkla bir gazeteciyle de kamuoyuyla da paylaşıyorum. AK Parti’nin bu tuzağa karşı çok dikkatli olması gerekir.

Türkeş, Bahçeli ile ilgili endişesini “Sayın Bahçeli muhalefetteki bir partinin genel başkanıdır. ‘Aniden niye bize yardımcı oluyor’ diye düşünmemiz gerekir” sözleriyle kalın kalın çizdi.

“İdamın getirilmesinin faydadan çok zararı olur”

Türkeş’in söyleşisinde dikkat çeken bir başlık da idam gündemiydi. Tıpkı 2002’deki gibi devlete ve çocuklara karşı işlenen suçlarda idamın olabileceğini, bunun dışında idamın kaldırılması gerektiğini savunan Türkeş, “Ben bugün Türkiye’de idamın geri getirilmesinin zor olduğunu, bunun faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum” dedi.

Bölgede lider ülke olma iddiasındaki bir Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında bir köprü olduğuna dikkat çeken Türkeş, idam gibi kararların ülkeyi geri bırakacağını savundu.

OHAL’de Anayasa değiştirlmez”

Türkeş, son olarak OHAL’e eleştiri getirdi. Anayasa değişikliği sırasında OHAL’in olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Türkeş, “Uzatıp uzatılmayacağına bakılacak ama OHAL’deki bir ülke Anayasa değiştiremez. Diyelim ki hükümet ocak sonunda yeniden uzattı OHAL’i. Ondan sonra yapılır referandum. Önce yapılmamalı” dedi.

Sendika.Org

Yorumlar (0)