Şamil Tayyar, Mehmet Şimşek görüşmesini anlattı: “2027’de bile seçim yok”. AK Partili eski Gaziantep Milletvekili ve gazeteci Şamil Tayyar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından erken seçim tartışmaları ve dar gelirli vatandaşlara yönelik planlanan ekonomik adımlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tayyar, görüşmenin ardından kendisine seçim hazırlığı bulunup bulunmadığı ve topluma ekonomik açıdan nefes aldıracak düzenlemelerin ne zaman hayata geçirileceği yönünde çok sayıda soru geldiğini belirtti.
Şimşek’le yaptığı görüşmeden çıkardığı sonucu aktaran Tayyar, “Bırakın 2026’yı, 2027’de bile seçim yok” ifadesini kullandı. Ekonomi politikalarının seçimin zamanında ve Nisan 2028’de gerçekleştirileceği varsayımıyla yürütüldüğünü savundu. Ancak açıklama, Şimşek’in doğrudan duyurduğu veya Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilen resmî bir seçim takvimi değil; Tayyar’ın görüşmeden edindiği kişisel değerlendirme niteliğinde.
Seçimler Nisan 2028’de mi yapılacak?
Şamil Tayyar’ın paylaşımına göre iktidarın ekonomi programında 2026 veya 2027 yılında bir erken seçim hazırlığı bulunmuyor. Tayyar, mevcut politikaların Nisan 2028 hedef alınarak sürdürüldüğü izlenimini edindiğini bildirdi.
Bununla birlikte Türkiye’de bir sonraki Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçiminin kesin günü henüz Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmedi. Son genel seçimler 14 Mayıs 2023’te yapılmıştı. Mevzuata göre Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri beş yılda bir aynı gün gerçekleştiriliyor; görev süreleri sona ermeden önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi de mümkün bulunuyor. Bu nedenle Tayyar’ın sözlerindeki Nisan 2028 tarihi resmî seçim ilanı olarak değerlendirilmemeli.
Dar ve sabit gelirli için hangi çalışmalar yapılıyor?
Tayyar’ın aktardığına göre ekonomi yönetimi, ilk aşamada bütün maaşları topluca artırmak veya seyyanen zam yapmak yerine vatandaşların alım gücünü azaltan temel giderleri düşürmeyi amaçlıyor.
Çalışmaların özellikle kira, gıda ve ulaşım olmak üzere üç başlıkta yoğunlaştığını belirten Tayyar, gelirlerde yapılacak artışın hayat pahalılığı devam ettiği sürece kalıcı rahatlama sağlamayacağı görüşünün ekonomi yönetiminde öne çıktığını ifade etti.
Kira sorununa karşı 750 bin sosyal konut projesinin önemli görüldüğünü aktaran Tayyar, gıda fiyatlarında ise üreticiden tüketiciye uzanan tedarik zincirinin yeniden ele alınacağını söyledi. Ulaşım ücretlerinin maliyet enflasyonunun üzerinde artırılmasını önlemek amacıyla bir değerleme oranı belirlenmesinin değerlendirildiğini de kaydetti.
Tayyar’ın açıklamasına göre planlanan modelde, belirlenen oranın üzerinde ulaşım zammı yapılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ancak sosyal konut sayısı, ulaşım fiyatlarına getirilecek sınırlama ve uygulama takvimi hakkında ilgili bakanlıklardan yayımlanmış ayrıntılı bir karar henüz bulunmuyor.
Dar gelirliye ilave aylık mı verilecek?
Şamil Tayyar, Gelir Tamamlayıcı Destek Programı olarak ifade ettiği GETAD çalışmasının son aşamaya geldiğini ileri sürdü. Tayyar’a göre toplumun en dezavantajlı kesimlerine ilave aylık ödeme yapılmasını öngören uygulama yeni yılda başlayabilir.
Programın gelir düzeyine göre farklılaştırılması ve bayram ikramiyesi gibi bazı ödemelerde yalnızca düşük gelirli kesimlere daha yüksek destek verilmesine olanak sağlaması değerlendiriliyor. Tayyar’ın “yeni yıl” ifadesi 2027’ye işaret etse de başlangıç tarihi ve ödeme miktarı resmî olarak açıklanmış değil.
Hazine ve Maliye Bakanlığının 2026 yılı bütçe sunumunda programın adı Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi olarak yer aldı. Bakanlık, mevcut sosyal yardımların aile odaklı ve bütünleşik bir yapı altında toplanmasını, kişi başına asgari gelir seviyesini destekleyecek sistemin 2026 yılında pilot uygulamayla başlatılmasını öngördüğünü açıklamıştı.
İstihdam ve finansman için yeni paketler
Tayyar, istihdamı desteklemek ve işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla yeni paketler üzerinde çalışıldığını da söyledi. Bu desteklerin mevcut uygulamalar güçlendirilerek devam ettirileceğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe sunumunda da istihdamın korunması, ihracatçıların ve üreticilerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ile Hazine destekli kredi mekanizmalarının genişletilmesi ekonomi programının başlıkları arasında gösterilmişti.
Şamil Tayyar kimdir?
Şamil Tayyar, 1 Mart 1965’te Gaziantep’in İslahiye ilçesinde doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olan Tayyar, çeşitli gazete ve televizyon kuruluşlarında gazeteci ve yazar olarak görev yaptı.
Tayyar, AK Parti’den 24, 25 ve 26’ncı dönemlerde Gaziantep Milletvekili seçildi. Milletvekilliğinin ardından gazetecilik faaliyetlerini ve siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini sürdürdü.
Sonuç olarak Şamil Tayyar, Mehmet Şimşek’le görüşmesinden erken seçimin gündemde olmadığı ve ekonomi politikalarının 2028 takvimine göre yürütüldüğü izlenimiyle ayrıldığını açıkladı. Dar ve sabit gelirli kesimler için maaş artışının yanında kira, gıda ve ulaşım maliyetlerinin düşürülmesi ile gelir tamamlayıcı destek sisteminin devreye alınması üzerinde durulduğunu aktardı. Ancak seçim tarihi, yeni sosyal yardımlar ve fiyat sınırlamalarına ilişkin kesin takvimin resmî makamlar tarafından açıklanması bekleniyor.