Oya Ersoy: Alınmayan tedbirlerin faturası yurttaşlara kesildi!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “normalleşme” sonrasında ülkemizde artan Covid-19 vakalarını Meclis gündemine taşıdı.

SİYASET 06.08.2020, 13:54 06.08.2020, 13:58
Oya Ersoy: Alınmayan tedbirlerin faturası yurttaşlara kesildi!

Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması amacı ile verdiği soru önergesinde 1 Haziran tarihinden bugüne kadar vaka sayılarındaki artışın nedenini, salgın ile mücadelede iktidarın gerekli tedbirleri almadığı ve yurttaşların salgın karşısında kendi çözümlerini hayat geçirmesi olduğunu ifade etti.

1 Haziran’da vaka sayısı 827 iken, geçen bu “normalleşme” sürecinde vaka sayısında gözle görülür bir artış yaşanarak 1.178’ çıktı.

Ersoy, yapılan açıklamalarda tüm önlemlerin alındığı ve korona ile mücadelede yeni bir döneme girildiğinden bahsedilerek normalleşme takvimi açıklaması ile halka birtakım telkinlerde bulunulmuş ve günlük yaşamlarına devam etmeleri söylenmiştir. Ancak gelinen nokta şunu gösteriyor ki “normalleşme” vurgusu iktidar tarafından her yapıldığında vaka sayısı da artmaya devam etmiştir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca twitter hesabından “mesafeyi koru, maskeni tak” derken Ayasofya’da binlerce kişi dip dibeydi! Sağlık Bakanı uyarı da bulunmadı mı?

Ersoy, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ülkemizde salgın nedeni ile birçok ilde Valilik tarafından kalabalık oluşturulmaması gerekçe gösterilerek etkinliklere izin verilmemesine rağmen 24 Temmuz tarihinde binlerce kalabalığın Ayasofya’da bulunması salgının yayılma riskini artıracağı konusunda herhangi bir uyarınız olmadı mı?” dedi.

Salgını kendi çıkarlarına göre yönetiyorlar! Ayasofya’da Covıd-19 yok! Baro başkanlarına, avukatlara, öğrencilere, işçilere ve kadınlara Covıd-19 var!

Ersoy, iktidar tarafından salgının da yine kendi amaçlarına göre kullanıldığını, daha çok değil bundan bir ay önce salgın bahane edilerek Baro başkanları Ankara’ya alınmadı, yasal hakları olan basın açıklaması yapmalarına engel olundu, bir gece Ankara girişinde alıkonuldular, yetmiyormuş gibi bir de polis tarafından darp edilerek yerlerde sürüklendiler. Şimdi soruyorum salgın kendi çıkarlarınıza gelince yok mu oluyor ya da bulaş riski azalıyor mu? dedi.

Alınmayan tedbirlerin faturası yurttaşlara kesildi!

Ersoy, normalleşme planını hayata sokan iktidar olmasına rağmen vaka sayılarında yaşanan artışların nedenini yurttaşlara kesmek salgın ile mücadelede bundan sonra yaşayacağımız ağır tabloların bir göstergesidir dedi. Fahrettin Koca tarafından sık sık twitter hesabından tatil beldelerindeki görüntüler kastedilerek mesafenin olmadığı ve kalabalık ortamların oluştuğuna dikkat çekmesinin anlaşılır bir durum olmadığını söyledi. Ayrıca 1 Haziran normalleşme sonrasında seyahat kısıtlaması kaldırılarak, kreş, restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler faaliyete geçirilmiş ayrıca plajlar, kütüphane, milli parklar ve bahçeler açılmasına iznin iktidar tarafından verildiğini ifade etti.

Son olarak Ersoy, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin dolduğu ve hastaların acil servislerde yatırılarak tedavi edildiği iddialarının da derhal araştırılarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Bu bağlamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti.

1. Sağlık Bakanlığı olarak normalleşme sürecinin hayata geçirilmesinde yeterli tedbirlerin alındığını düşünüyor musunuz? Yaşanan vaka sayılarındaki artışın önlenmesi için herhangi bir acil önlem planı var mıdır?

Normalleşme sürecinin planlamasında Bilim Kurulu üyelerinin görüşleri alınmış mıdır?

1 Haziran itibari ile vaka sayısı 827 iken, 5 Ağustos itibari ile vaka sayısındaki artışın 1.178 olmasının nedeni sadece yurttaşların maske ve yeterli mesafeyi koruyamaması mıdır?

Ülkemizde salgın nedeni ile birçok ilde Valilik tarafından kalabalık oluşturulmaması gerekçe gösterilerek etkinliklere izin verilmemesine rağmen 24 Temmuz tarihinde binlerce kalabalığın Ayasofya’da bulunması salgının yayılma riskini artıracağı konusunda herhangi bir uyarınız olmadı mı?

Sağlık Bakanı olarak salgının artış nedenini “kalabalık ortamlar” ve “sosyal mesafenin korunmaması” yönünde açıklamalar yapmış olmanıza rağmen geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda neden herhangi bir kısıtlamaya gidilmemiştir?

Bugün salgın ile mücadele de alınmayan önlemler sonucunda artan vaka sayıları nedeni ile başta Ankara olmak üzere İstanbul ve Diyarbakır gibi illerde hastaların acil servislerde yatırılarak tedavi edildiği doğru mudur?

Normalleşme planı kapsamında tatil beldelerindeki plajların yeniden açılma kararı alınmasının ardından özellikle yüz bine yakın vakanın taşıyıcı olabileceği iddiaları gündeme gelmiştir. Bakanlık olarak tatil beldelerinin ülke ekonomisine katkı sağlamak amacı ile erken ve yeterli tedbirler alınmadan ve etkin denetim yapılmayarak açılması vaka sayılarının önümüzdeki günlerde daha da artırmayacak mıdır?

Yorumlar (0)