İYİ PARTİ BURSA İL BAŞKANI HASANOĞLU:VELHASIL BURSA SUSUZ KALDI!

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, “DEPREM GERÇEĞİ ve ACİL EYLEM PLANI” açıklamasından sonra, şimdi de, “ACİL SU YÖNETİMİ” çağrısı yaptı. İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, “Barajlar Kerbela’ya dönmesine karşın, Bursa’yı yönetenler tam bir aymazlık içinde. Su şehri Bursa’nın bir ‘SU STRATEJİSİ’ bile yok” dedi.

SİYASET 27.02.2023, 11:22
İYİ PARTİ BURSA İL BAŞKANI HASANOĞLU:VELHASIL BURSA SUSUZ KALDI!

Tarihiyle övünürmüş gibi rol yapanların, “Bursa’nın dağı taşı, adeta billur gibi akan tertemiz su kaynaklarıyla dolu. VELHASIL BURSA SUDAN İBARETTİR” diyen Evliya Çelebi’nin, ruhunu bile mahcup ettiklerini söyleyen Dr. Hasanoğlu, “Rant histerisine tutulanlar, VELHASIL BURSA’YI SUSUZ BIRAKTI” diye konuştu.


Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ve BUSKİ’nin, sadece su tasarrufu çağrısı içeren basit bir SMS mesajından medet umar hale geldiğine değinen Dr. Mehmet Hasanoğlu, “BASİRETSİZLİK ve VİZYONSUZLUK, koskoca bir şehrin geleceğini kuruttu. İYİ Parti olarak kendilerine, muhtemel Marmara depremiyle ilgili somut tavsiyelerimizden sonra, şimdi de ‘ACİL SU YÖNETİMİ’ ile ilgili ‘BİLİMSEL ÖNERİLER’ sunuyoruz. Umarız dikkate alırlar da, Barajlarımızdan sonra Bursa’nın topyekün Kerbela’ya dönmesinin müsebbibi olmazlar” sözleriyle susuzluk tehlikesine işaret etti. Hasanoğlu’nun İYİ Parti Bursa İl Teşkilatı adına yaptığı açıklama aynen şöyle:

“30 YIL ÖNCE GELEN UYARIYA SADECE SMS ÖNLEMİ ALDINIZ!”
Geçtiğimiz hafta içinde BUSKİ tüm abonelerine bir SMS attı ve dedi ki;
“Sayın Abonemiz,
Kış dönemini kurak geçiriyoruz. Suyumuzu daha dikkatli kullanmamız gereken günlerdeyiz. Kesinti yapmadan günlük su ihtiyacınızı karşılamak için her adımı atıyoruz. LÜTFEN SUYUMUZU DİKKATLİ KULLANALIM. Desteğiniz için teşekkür ederiz.”
Evet BUSKİ kesinlikle haklı, suyumuzu dikkatli kullanmalıyız. Torunlarımızdan bize emanet olan dünyanın her türlü varlığını (havasını, suyunu, toprağını) atalarımızdan emanet aldığımız gibi koruyarak, sahip çıkarak, kirletmeden, betona dönüştürmeden teslim etmek zorundayız.
Yine BUSKİ’nin attığı SMS’de haklı olduğu bir gerçek daha var, bu yıl gerçekten kış dönemi olarak çok ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız.
Fakat BUSKİ yöneticilerinin ve yönetim kurulu başkanı konumunda olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın bu mesajı atarken haksız olduğunun ve bilinmesi gereken çok önemli detayların da bulunduğunun altını çizmemiz gerekiyor.
Sn. Aktaş, bizim aslında sıkça telaffuz ettiğimiz, sizin de çok kızdığınız; ama Bursa’mız adına acı ve gerçek olan bir konu var ki o da, şehrimizin liyakatsiz kadrolar tarafından yönetildiği gerçeğidir.
Bilimi ve ilimi inkar etmeyen, liyakat sahibi veya Bursa’yı seven kadrolar tarafından yönetiliyor olsaydık; Bursa halkı olarak BUSKİ’den, sıradan bir tavsiye mesajı niteliğindeki bu basit SMS’i almazdık.
Neden diyecek olursanız eğer, kısaca yetkililerin anlayacağı dilden açıklayalım.
Bilim insanları bundan tam 30 küsur yıl önce Bursa’nın su ile ilgili yaşayacağı sorunları tek tek ortaya koydular. Bilimi inkar etmeyen yönetim kadroları da bu tespitleri kabul ederek, 1996 yılında temelini attıkları bir Çınarcık Barajımız var. Bu barajımızın, AK Parti olarak siz iktidara gelmeden 2002 yılında tamamladığını hatırlatalım.
Bunu; sizden çok önce tamamlanıp açılan pek çok projede olduğu gibi, “Çınarcık Barajı’nı da biz yaptık” diyerek sahiplenmeye falan kalkmayın diye özellikle vurguluyoruz.

DİNLESEYDİNİZ, BURSA’NIN 2050 YILINA KADAR SORUNU OLMAZDI!
Şunu da ekleyelim;
Çınarcık Barajı 30 küsur yıl önce bilimin ve ilimin öngörüsü ile 2022 – 2050 yılları arasında Bursa’nın içme suyu sorununa çözüm olmak için planlandı. Yıllık 145 milyon metreküp içme suyu ihtiyacını karşılamasının yanında, ek olarak 4 fayda daha sağlaması hedeflenerek inşa edildi.
Bakın neydi bu diğer hedefler;

- Mustafakemalpaşa ilçe merkezi ve buna bağlı 27 köy ile beldeye ait 6 bin 111 hektar tarım arazisinin su ihtiyacının karşılanması…

- 100 Megawatt kurulu güç ile yılda 422 Gigawatt/saat enerji üretilmesi…

- Orhaneli Çayı’ndan Uluabat Gölü’ne düzenli temiz su akışı ile göl suyunun ekolojik açıdan korunması…

- Rusubat tutularak taşkın probleminin önemli ölçüde engellenmesi…
 
Bu bilgileri verdikten sonra, başlangıçta vurguladığımız BUSKİ’nin, çaresiz kalarak attığı SMS mesajına neden muhtaç hale geldiğine değinelim.
Sn. Aktaş, öncelikle şu sorulara cevap vermeli:

1-Bursa bu kuraklığı sadece bu yıl mı yaşadı?

2-Bu şehirde, yağışsız bir mevsim, daha önceki yıllarda hiç mi söz konusu olmadı?

3-Bilim insanlarının 30 yıl önce öngörerek yapılmasını sağladıkları Çınarcık Barajı da mı konunun ehemmiyetini anlatmanız için yeterli değildi?

4-Koskoca bir şehirde, bu tür olağanüstü mevsim anormalliklerinin olması halinde, su sorununun yaşanmaması için somut olarak neler yaptınız?

Biz söyleyelim; hiç bir şey!
Ülkemizi 21 yıldır, Bursa’yı da 19 yıldır yöneten sizler, maalesef bugün yaşanan bu büyük sorununun önüne geçmek için kılınızı dahi kıpırdatmadınız.
Oysa ki, 5.5 yıldır Bursa’yı yöneten siz ve sizden önce mental yorgunluk sebebi ile görevden alınan Recep Altepe, Bursa’nın su sorunun çözümü için adım atmış olsaydınız, bugün bu acı gerçeklerle asla karşı karşıya kalmazdık.

VATANDAŞA HİZMETTEN DEĞİL, SERMAYEDEN YANA OLDUNUZ!
Sizler Cumhur İttifakı olarak, ne hazindir ki, vatandaştan değil, her zaman sermayeden yana tavır aldınız.
Bunu bir ispatı da, Çınarcık Barajı’nın yapılış amaçlarının içinde hiç olmayan bir kısmı da hayata geçirmeniz olmuştur.
Sizler bu dönemde, içme suyunu Bursa’ya getirmeden önce Türkiye’nin en verimli topraklarına kurdurduğunuz TEKNOSAB’ın su ihtiyacına öncelik verdiniz.
Çınarcık Barajı’ndan gelen suyun, yıllık olarak yaklaşık 70 milyon metrekübünü TEKNOSAB’ın kullanmasına olanak sağlayarak yine her zaman taptığınız  paraya öncelik verdiniz.
Bilinmektedir ki, içme suyunun önceliği, o şehirde yaşayan vatandaşlar, dolayısıyla burada Bursalılarındır.
Daha önce de yaşandığı gibi bu şehirde sürekli olarak kurak iklimler görüldü ve bilimsel anlamda açıklama ve uyarılar hep yapıldı.
Bu arada suyun azaldığı bir dönemlerde enerji santralına da su verilmeyeceği çok açıktır. Suyun yeteceği var sayılarak yapılan günlük hesaplarla asla yola çıkılamaz. Halbuki yapılması gereken hesaplar, 30-40 yıl sonraları için olmalıdır.
Bölgedeki arıtma tesisi yapılıp kullanılmaya başladıktan sonra, bu hızla 5 milyon olacak Bursa nüfusuna kurak dönemde su yetmeyeceği aşikar değil mi?
Böyle bir dönemde enerji üretimine verilen, dolayısıyla TEKNOSAB’a da aktarılan suyun kesilmesi durumunda ne yapılacağını planlayan var mı?
İYİ PARTİ olarak kesin ve net uyarımızdır;

TEKNOSAB İÇİN DERHAL AMA DERHAL
DENİZ SUYU ARITMA TESİSİ KURUN!
Aslında Bursa’nın kent yaşamını allak bullak edecek türde yanlış olan ve yine ‘ARSIZ RANT PROJELERİNİZDEN’ biri olan TEKNOSAB, yeraltı suyu kullanmayı asla ve kat’a düşünmemeli, kullanma ve üretim için mutlaka deniz suyunu arıtma tesisini planlamalıdır. Hem de bunu derhal projelendirmelidir, çünkü yeraltı suları için de tehlike çanları çalmaya başlamıştır.
Aynı şekilde, Çınarcık Barajı’ndan indirilerek elektrik üretiminde kullanılan suyla da ilgili çok önemli bir tehlikeye şimdiden işaret ediyoruz.
Santralin trübünlerinden çıkan bu kuyruk suyu, temiz su kaynağı olarak Uluabat Gölü’nde canlanmayı sağlıyor. Şayet bu sudan TEKNOSAB’a su verilirse, az da olsa kurtulma umudu şansı olan Uluabat Gölü tamamen yok olmaya mahkum olacaktır.
Sizler her şeyi not altına alıyorsunuz ya, bizler de sorumlu muhalefet anlayışımız gereği, Bursa halkı adına bütün bunları bu şehrin tarihine not olarak düşüyoruz.
Bu arada, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’in basına verdiği bir demeç var ki evlere şenlik. Bursa’nın su ihtiyacına katkı sağlayacak Çınarcık Barajı için sürecin devam ettiğini belirten Güleç, “Çınarcık Barajı’ndan 145 milyon metreküp su almayı hedeflediğimiz bir proje var. Bugün itibarıyla finansman anlamında görüşmeler tamamlandı. Onaylar alındı, ihale tarihleri belli oldu. Bursa’mıza bu su geldiğinde zaten 30 yıl kuraklık ya da su yetersizliği ile ilgili sorun yaşamayacağız” demiş.
Doğrusu, bugüne kadar hiçbir şey yapılmadığını alenen beyan edilen ‘ibretlik bir itiraf’ olmuş. Ne diyelim Allah size akıl fikir versin.
Doğancı Barajı’ndaki su seviyesi %20’ye, Nilüfer barajındaki su seviyesi %0’a düşünce mi aklınız başınıza geldi diye sormayalım mi şimdi?
Bursa’nın içme suyu ihtiyacını, Çınarcık Barajı devreye alınmadığı için ovaya açtığınız çok sayıdaki kuyulardan karşılamanızın da yine bu şehre ne kadar büyük kötülük olduğunun farkında bile değilsiniz!
Bursa olarak deprem gerçeği ile yüz yüze olduğumuz bu dönemde, ovada zaten yumuşak bir zeminle karşı karşıya değil miyiz?
Burada yüzlerce kuyudan yeraltı sularının çekilmesi ile oluşacak kırılmalarda, çökme etkisinin çok daha büyük olacağını size söyleyen liyakat sahibi bir yöneticiniz olmadı mı?

BURSA İÇİN S.O.S. VEREN TABLO!
Dişe tırnağa dokunan bir SU YÖNETİMİ PLANI yapamadığınız için oluşan ‘VAHİM TABLO’yu hatırlatarak açıklamamızı tamamlayalım:

DOĞANCI BARAJI: Osmangazi ilçesinde, Nilüfer Çayı üzerinde, şehre içme suyu temin etmek amacıyla 1975-1983 yılları arasında inşa edildi. Gövde hacmi 2.520.000 m³, Göl hacmi 43,30 hm³, Göl alanı 1,55 km². Yılda 125 hm³ içme suyu sağlama kapasitesine sahip. Maalesef 20 GÜNLÜK su kaldı!
 
NİLÜFER BARAJI: Bursa Nilüfer Çayı üzerinde 1995 yılında temeli atıldı. Faaliyete ise 2007 yılının Ağustos ayında geçti. Göl hacmi: 39.50 hm3, , Göl alanı: 1.47 km2. Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı tamamen tükendi, su seviyesi SIFIRA indi.
 
ÇINARCIK BARAJI:  Yapım yılı: 1996-2002, Orhaneli Çayı üzerinde inşaa edildi, Göl hacmi: 372.94 hm3 , Göl alanı: 10.14 km2
Yapım amacı:
1-Bursa için planlanan nüfus artışına göre 2050 yılına kadar içme suyu rezerv ihtiyacını karşılamak…
2-Tarım için sulama suyu temin etmek..
3-Ekolojik hayatını devam ettirmesi için Uluabat Gölü’ne temiz su enjekte etmek..
4- Uluabat gölüne su enjeksiyonu için verilen sudan temiz elektrik enerjisi elde etmek..
5-Bursa’yı olası taşkınlardan korumak..
Çınarcık Barajı, Türkiye’de 5 faydayı aynı anda sağlayan tek barajımızdı.
Ne yazık ki, üzerindeki Orhaneli Çınarcık Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi Proje hazırlama çalışmalarını bitiremediniz!
Aynı şekilde, Orhaneli Çınarcık Barajı İçmesuyu İsale Hattı Proje hazırlama çalışmalarını yılan hikayesine döndürdünüz.
Kestel Gölbaşı Barajı Yükseltilmesi Projesi ki; 77,63 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip olup, bölgenin içme suyu temininin yanı sıra tam 44.500 dekar arazinin de sulanmasına hizmet edecekti. Bunun da planlama çalışmalarını bir türlü beceremediniz!

Kısacası;
İş bilmeyen, bilim gerçeğini kabul etmeyen, liyakatsiz kadrolarınızla yönettiğinizi sandığınız Bursa’ya, çok ama çok büyük kötülükler yaptınız.
Ama bilin ki artık yolun sonuna geldiniz. Önce ülkemizin, sonra da Bursa’mızın sizlerden kurtulmasına az kaldı hem de çok az kaldı…

Yorumlar (0)