İstanbul seçim bölgelerinde hangi parti kaç milletvekili çıkaracak?

14 Mayıs 2023 seçimleri öncesi İstanbul seçim bölgelerindeki milletvekili dengeleri 2018 seçimine göre nasıl değişecek? Partilerin hedefleri neler? AKP,CHP,İYİ Parti,HDP,MHP, TİP ve Memleket Partisi kaç milletvekili çıkaracak?

SİYASET 26.04.2023, 11:38 26.04.2023, 13:12
İstanbul seçim bölgelerinde hangi parti kaç milletvekili çıkaracak?

İşte Gazete Kritik Genel Yayın Yönetmeni Özgür Çakar'ın İstanbul seçim çevresi için yapmış olduğu o değerlendirme:


İstanbul 1. bölge çıkaracağı milletvekili sayısı:35
2018 seçim sonuçlarının partilere göre milletvekili dağılımı:
AKP:15
CHP:10
HDP:4
İYİ Parti:3
MHP:3
İstanbul 1. bölgede yer alan ilçeler:Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar.


14 Mayıs değerlendirmesi:
İstanbul 1. bölge CHP'nin adeta oy deposu. CHP, bu bölgede birinci parti olmayı hedefliyor. Birinci parti olması halinde 13-14 milletvekili çıkarması olası görünüyor.


İYİ Parti bu bölgede 4. vekili zorlamak için kürt kökenli Baver Miroğlu'nu 4. sıraya yazdı.


HDP'de yine aynı şekilde 4 vekili zorlamak için Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ı 4. sıraya yazarak en az 4 milletvekilini hedeflediğini göstermiş oldu.


TİP ise eski CHP'li Parti Sözcüsü Sera Kadıgil'i bu bölgede 1. sıraya yazdı. TİP'de Sera Kadıgıl'in yeri ise garanti gibi görünüyor.


Memelekt Partisi'nde ise 1 milletvekili çıkarması tamamen seçim barajına bağlı görünüyor.


AKP ve MHP'nin bu bölgede 2-3 milletvekili kaybetmesi bekleniyor.

İstanbul 2. bölge çıkaracağı milletvekili sayısı:27
İstanbul 2. bölgede yer alan ilçeler:Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu
2018 seçim sonuçlarının partilere göre milletvekili dağılımı:
AKP:13
CHP:8
HDP:3
İYİ Parti:2
MHP:2
14 Mayıs değerlendirmesi:
İstanbul 2. bölge ise AKP'nin adeta oy deposu. Bu bölgede AKP'nin birinci parti olması bekleniyor.AKP MHP'nin bu bölgede 1-2 milletvekili kaybedebilir.


CHP  bölgede 8 vekilin üzerine koymak için İYİ Partili Berna Sukas'ı ve İmam Fuat Yıldırım'ı peş peşe yazdı. CHP'nin özellikle bu bölgede DEVA, Gelecek ve Saadet Partili muhafazakarların oylarının etkisini bekliyor. Beklenen etki olursa CHP'nin 9 ve 10 milletvekili zorlaması bekleniyor.


İYİ Parti ise 3 ve 4 sırada Bahadır Erdem ve Ece Güner'i yazarak CHP'ninde oylarına talip olduğunu göstermiş oldu.

HDP bölgede 3 vekili koruma peşinde. 


TİP'te ise Ahmet Şık'ın dong sistemi sayesinde seçilmesi bekleniyor.Çorlu tren kazasında oğlunu kaybeden Mısra Öz'ün Meclis'e girmesi ise zor görünüyor.


Memleket Partisi ise seçim barajını geçmesi halinde 1 milletvekili için zorlayacak


İstanbul 3. bölge çıkaracağı milletvekili sayısı:36
2018 seçim sonuçlarının partilere göre milletvekili dağılımı:
AKP:15
CHP:9
HDP:5
İYİ Parti:3
MHP:3
İstanbul 3. bölgede yer alan ilçeler:Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece, Silivri.


14 Mayıs değerlendirmesi:


Diğer iki bölgeye göre kürt oylarının yoğun olduğu bölgede AKP ve MHP'nin en az 2-3 milletvekili kaybetmesine kesin gözü ile bakılıyor.


AKP ve MHP'nin kaybından kaynaklı CHP'nin bu bölgede de birinci parti olma hedefi var. Dolayısıyla birinci parti olmaları halinde ekstra 1 milletvekili kazama durumu söz konusu. CHP geçen seçimde 9 milletvekili çıkardığı bölgede, 9 dan sonraki sıralamaya ilçe başkanlığı yapmış sevilen isimleri yazarak 12 milletvekili çıkarmayı hedefliyor.


İYİ Parti mevcut milletvekillerini korumasını bekliyor.


HDP ise 6. sıraya genç oyuncu Kerem Fırtına'yı yazarak 6. miletvekiline çıtayı yükseltmiş durumda.


TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın seçilmesi garanti görünürken gözler 2. sıradaki öldürülen Gazeteci Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe'de.Göktepe'nin CHP'den kayabilecek oylarla Meclis'e girme şansı olabilir.

Yorumlar (0)