Gürer: “AKP, vatandaşı kuru soğana da muhtaç etti”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, kuru soğanın kilosunun 23 liraya kadar çıktığını belirterek, “Tarımda plansızlık, öngörüsüzlük ve sorunu ithalatla çözme anlayışı vatandaşı kuru soğana bile muhtaç hale getirdi” dedi.

SİYASET 30.03.2023, 08:51 30.03.2023, 08:57
Gürer: “AKP, vatandaşı kuru soğana da muhtaç etti”

Gürer, ülkemizin her karışında soğan üretimi yapılabilecek toprakların bulunduğuna dikkat çekerek, “Ancak ne yazık ki soğanda bile sorun yaşıyoruz. Markette 23 liraya çıkan soğanın fiyatının bu kadar artmasının üreticiye olumlu bir yansıması yok. Üretici de tüketici de mağdur” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, marketten kilosu 23 liraya aldığı soğanla, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 

Bir zamanlar, Türkiye’nin soğan üretiminde dünyada ilk sırada yer aldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bugün ise yanlış tarım politikaları nedeniyle, soğan üretiminde sorun yaşandığını ve kilosunun 23 liraya kadar çıktığını ifade etti. 

Ülkemizin her bir karış toprağında soğan üretiminin yapılabileceğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Soğan üretimi zaman zaman fazla, zaman zaman da az oluyor. Bu dengesizlik soğanı sürekli sorunla hale getiriyor. 2020-2021 sezonunda 2 milyon 800 bin ton ile rekor üretim oldu. Ancak çok miktarda ürün o zaman tarlada kaldı. Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesi ve Amasya’da çiftçilerle gidip görüştüğüme, yaşadıkları mağduriyeti anlattılar. Üretici zarar etti. 2021-2022 yılı üretimi ise düştü” hatırlatmasında bulundu.

ÜRETİM VE TÜKETİMDE DENGESİZLİK VAR 

Kuru soğan üretiminde 12’inci, verimde ise 5’inci sırada yer alan ülkemizde, bu ürünün planlı üretimi yapılmadığı için tüketiminde düzenli olmadığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Dünya da dekarda  1908 kg olan soğan verimi ülkemizde yer yer  3. 200 kiloyu dekarda buluyor.  Buna karşı Hollanda, Hindistan, Çin  ve Meksika gibi ülkeler ihracatta  pay 53 payı ellerinde bulundururken  ülkemiz iç pazarı dahi sorunsuz kılamıyor. Ülkemiz aynı zamanda ihracat yapan bir ülke.  Bu bağlamda da onuncu sıradayız. Geçtiğimiz  yıllarda   250 bin tona ulaşan ihracat yapıldı. 2022 yılında da üretim düşmesine karşı ihracat devam etti” diyerek üretim, tüketim, ihracat ve ithalattaki dengesizliğe dikkat çekti.

Dünyada kişi başına soğan tüketiminin 6 kilogram civarında olduğunu söyleyen Gürer, Türkiye’nin ise 20-22 kilogram ile dünyada Hindistan’dan sonra en fazla soğan tüketen ülke olduğunu belirtti. 

En çok üretimin Ankara, Çorum, Amasya, Eskişehir, Hatay ve Tokat illerinde yapıldığına işaret eden CHP Milletvekili Gürer, erkenci turfanda üretimin ise ülke genelinde ortalama 300 bin ton civarında gerçekleştiğine işaret etti.

Ülkemizde, 2016- 2017 TÜİK verilerine göre  kuru soğan ithalatımızın 2020-2021 döneminde 71 ton iken  2017-2018  yılında ise  195 ton olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018- 2019  yılında  ise  128 bin ton soğan ithal etmişsiz. 2021- 22  yılında kuru soğan ithalatının gerçekleştiği ülkeler ise  Bulgaristan, KKTC VE Özbekistan  olurken 2021/yılında ithalat düşmüş ve  28 ton gerçekleşirken  önemli bölümü Bulgaristan’dan gelmiş.  2021-2022  yılı  ihracatımızda 296 bin ton olarak gerçekleşmiş. Sonuçta  AKP  tarımda öngörüsüz ve plansız  uygulamaları tüketiciyi de, üreticiyi  de vurmuştur” dedi.

ERKENCİ SOĞANDA SÖKÜM YAPILAMADI 

Soğan fiyatlarındaki artışın en önemli nedenlerinden birinin soğan stoklarının azalması olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, turfanda üretim yapılan bölgelerde yağmur nedeniyle söküm yapılamamış olmasının da soğan fiyatlarının artmasında etkili olduğunu ifade etti. 

ÜRETİMDEN TÜKETİME ZİNCİR KOPMASI…

Soğanda üretimden tüketime zincir kopması ile aracıların bayram yaptığına değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Soğan üreticiden önemli ölçüde çıkması ve piyasa talebi artması ile soğan fiyatları zirve yaptı. Geçtiğimiz yıl İhracata da plansız yapılması sorunu artırdı. Bu yılın erkenci soğan Adana ve Hatay Reyhanlı bölgesinde bu günlerde sökümü başlayacakken yağmurlar ile söküm birkaç gün gecikti. Deprem bölgesinde erkenci sökümlerde işçilik başta yaşanacak sorunların sıkıntı yaratması da olası. Turfanda soğan taze olduğu için ilk sökümde salata için kullanılacağından  olgunlaşma evresine kadar bir süre  yemeklik soğanda sorun devam edecek, Markette  bu gün  bir kilo soğanı 23 liradan aldık. Bayrama kadar fiyatlar yüksek seyrederse de bayramdan sonra üretim artışı ile fiyatlar gerilemesi bekleniyor ” ifadelerini kullandı.

BAYRAMA KADAR DENGELENMESİ BEKLENİYOR 

Erkenci soğanın önümüzdeki günlerde çıkacak olmasının kısmen de olsa soğan fiyatlarında yaşanan sorunu çözebileceğine dikkat çeken Gürer, bayrama kadar soğan fiyatlarının dengelenmesi konusunda bir beklenti oluştuğuna vurgu yaptı. 

PATATES TARLA DA  3 LİRA, RAFTA 15 LİRA 

Sadece soğanda değil, patateste de benzer sorunların yaşadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin elinde halen 3 lira civarında satışa sunulan patatesin raflarda 15 liraya kadar yükseldiğini belirtti. 

PLANLAMA ŞART

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürünün fazla ekildiği zaman fiyatın düşerek üreticinin zarar gördüğünü, az ekildiği zaman da fiyatının yükselerek tüketicinin mağdur edildiğini, bu durumda sadece aracıların kar ettiği bir sistemin oluştuğunu vurguladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, planlı üretimin şart olduğunu da ifade ederek, maliyet artışlarının en aza indirilmesi, üreticinin desteklenmesi, her dönem ithalata yönelinmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)