Erdoğan Toprak:İktidar giderayak rant hırsıyla hareket ediyor

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayınladığı bu son kararla Türkiye’nin incisi Marmara Denizi kıyıları, sahilleri ve Marmara’nın gözdesi adalardaki rant hırsını gözler önüne serdi." dedi.

SİYASET 15.11.2021, 10:48 15.11.2021, 17:37
Erdoğan Toprak:İktidar giderayak rant hırsıyla hareket ediyor

GAZETEKRİTİK/  CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "rant için gözünü karartan iktidar, Marmara ve Adaları 5 Kasım’da yayınlanan Cumhurbaşkanı  Kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan ederek başta adaların ve Marmara’ya kıyısı olan 7 ildeki kıyı-sahil imar planlarını kendi yetkisine aldı. Anlaşılan giderayak çok aceleleri var. Öyle ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismini 29 Ekim’de bir başka Cumhurbaşkanı  kararıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirdiklerini unuttular!" ifadelerini kullaranak hükümeti eleştirdi.

Erdoğan Toprak'ın iç politikaya yönelik haftalık değerlendirmesi şu şekilde:

Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere ‘kıyı çizgisi’ esas alınarak yayınlanan krokiyle Marmara’ya kıyısı olan Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ sahillerinin imar planları da Ankara’ya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisine alındı. CB Erdoğan’ın Biden ile görüşmeyi garantiye almak için Paris İklim Anlaşması’nı apar topar onaylayıp, Roma’da ABD Başkanıyla görüştükten sonra ‘protokol’ bahanesiyle Glasgow İklim Zirvesi’ne katılmaktan vazgeçmesi bile son günlerde dillendirdiği ‘Yeşil Devrim’ söyleminin samimiyetsiz ve algı amaçlı olduğunun göstergesi.


İktidarın ‘giderayak’ Marmara’ya kıyısı bulunan 7 ildeki sahil rantının paylaşılması planları açığa çıkmıştır. Büyükada, Heybeliada ve diğer adaların da rant hırsıyla doğa katliamına açılmasına dönük imar planlarının Çevre Bakanlığı kisvesi altında Beştepe Sarayı’nda Ankara’da yapılacağı anlaşılıyor. Marmara ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi planlarının hangi amaçla uygulanacağı, TOBB’un milyarlarıyla ‘Demokrasi Adası’ adı altında Beton Ada’ya dönüşen Yassıada örneğindeki gibi tüyleri ürperten, gözleri yaşartan haliyle ortadadır.


Marmara ve Adalar’a yönelik rant hırsıyla gözünü karartan iktidarın bu konuda ‘çok acelesinin’ olduğu, bir hafta arayla çıkartılan iki CB kararındaki yanlışlar ve çelişkilerle iktidarın adeta ‘suçüstü’ yakalandığı görülmektedir.


29 Ekim’de yayınladığı kararla İklim Anlaşması’na uyum için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismini ‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ olarak değiştiren CB Erdoğan, 5 Kasım’da yayınladığı Marmara ve Adalar Kararında ise bir hafta önce yaptığı bu değişikliği ve yeni bakanlığı unuttu! Tüm imar ve planlama yetkisini 29 Ekim’de ismi değiştirilerek kurulan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na değil, şu anda ‘resmen’ var olmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdi. CB Kararının 10’uncu maddesinde ‘Bu karar hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür’ ifadesi yer aldı.
 

Yorumlar (0)