CHP'Lİ TORUN:YERELDE KAZANDIĞIMIZ GÜVEN, İKTİDAR YOLUNDA ÜLKEYİ YÖNETMEYE YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Afyon’da yapılan Belediye Başkanları Çalıştayı sonrası Gazetekritik’in sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yerel seçim sonuçları ve CHP’nin kurultay sürecine dair değerlendirmelerde bulundu.

SİYASET 29.07.2019, 16:11
CHP'Lİ TORUN:YERELDE KAZANDIĞIMIZ GÜVEN, İKTİDAR YOLUNDA ÜLKEYİ YÖNETMEYE YOL GÖSTERİCİ OLACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Gazetekritik Genel Yayın Yönetmeni Özgür Çakar’ın 31 Mart seçimlerine ve gündeme dair sorularını yanıtladı.

İşte o söyleşi:

31 Mart seçimleri İstanbul açısından da diğer büyük şehirler açısından da CHP için başarılı bir seçim oldu. Bu başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tabi bu başarının birçok etkeni var. Biz bu 31 Mart seçimini yönetirken, tamamen bilimsel verilere, araştırmaya ve izlemeye dayalı bir çalışma yaptık. Gerek ittifak süreçlerini, gerek aday belirleme sürecini, gerekse kampanya sürecini gerçekten çok olumlu yönettik. Sayın Genel Başkanımızın başkanlığı ve MYK’mızın kontrolünde tamamlanan bir süreç oldu. Tabi vatandaşımız çözüm odaklı, kendisini anlayan, sonuca giden ve çözüm üreten bir anlayışı göreve getirmek istiyordu. Biz de belediye başkanlarımızla birlikte bunu gerçekleştirebileceğimiz konusunda vatandaşımızı ikna ettik. Bugün de Türkiye’de ekonomik büyüklük olarak baktığımızda %65’in üzerinde ekonomik büyüklüğün Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin olduğu yerlerde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da bize gösterilen güven ve onayı ortaya koyuyor. Tabi şuan bize verilen bir kredi var, vatandaş bizi izliyor, değerlendiriyor. Yerel yönetimlerdeki başarımız, genelde yetki verme konusunda bize katkı sağlamış olacak. Bizim birinci amacımız tabi ki bütün belediyelerimizin başarılı olması, vatandaşın sorunlarının çözülmesi, vatandaş memnuniyetinin arttırılması. Yerelde kazandığımız bu güven de, iktidar yolunda bu ülkeyi yönetmek ve yetki almak adına yol gösterici olacak.

Partiniz bünyesinde özellikle de yerel yönetimlere yönelik çalıştaylar yapmaya devam ediyorsunuz. Buradaki amaç nedir, ileriye dönük ne gibi sonuçlar elde etmeyi planlıyorsunuz?

Az önce de söylediğim gibi, belediye başkanlarımız başarılı olmak durumundalar. Bize gösterilen bu güvenin ve desteğin karşılığında biz de gereğini yapmak zorundayız. Bu anlamda belediye başkanlarımızın başarılarını arttırmak, onların kendi seçim bölgelerinde daha iyi şeyler yapmalarını sağlamak için bir çalışma yapıyoruz. Genel merkez nezdinde de bir eşgüdüm ve koordinasyon merkezi kurduk. Hem izleme, hem değerlendirme hem de katkı sunmak adına. Tabi bu anlamda bu çalışmalarda, örneğin dün ve bugün yapılan çalıştayda bir yol haritası, bir ortak akıl ortaya koyduk. Başarıya giden yolun taşlarını döşedik. İnşallah ortak akılla oluşturduğumuz bu süreci yakından takip ederek, bir takım ruhu içerisinde başarılı olmaya çalışacağız.

İktidar partisinin yerel yönetimlere dair, özellikle de sizin Türkiye ekonomisinin %60’ını yöneten belediyelerin CHP’li olmasından kaynaklı yasa tasarısı hazırlıkları gibi farklı hamleleri var. Bunun CHP’li belediyelerde belediye başkanlarının görevlerini işlevsiz hale getirmeyi amaçladığına dair tartışmalar yaşanıyor. Özellikle belediye başkanlarınızın atamak istediği isimlerin uzunca süre onay için bekletildiği söyleniyor, örnek olarak Ankara’da böyle bir durum söz konusu. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz, sizce iktidar partisi seçilmişlerin önünde bir engel mi?

Evet, engel koymaya çalışıyorlar tabi. Bundan sonra da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle başka neler çıkartabilirler bilemiyoruz ama ne yaparlarsa yapsınlar asla ve asla başarının önünü kesemezler. Çünkü bu milletin ortaya koyduğu iradenin üzerinde hiçbir irade olamaz. Sonuçta vatandaş lehine yapılan her konuda mutlaka sonuç alınır. Geçmişte bunu belediye başkanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan da yaşamıştı. Ama o günlerde halkı arkasına aldı, çözüm üretti, bizim de belediye başkanlarımız halkı arkasına alacak ve mutlaka bu çözümleri ortaya koyacak. Halkın iradesinin üstünde hiçbir irade duramaz.

Son MYK’da da gündeme gelen, kurultay süreci ve bu sürece belediye başkanlarının müdahil olması konusundaki değerlendirmeleriniz nedir?

Genel Başkan zaten o konudaki düşüncelerini belirtiyor, geçmiş dönemde de söyledi. Olmuyor diyemem ama bunun asgariye inmesini temenni ediyoruz. Herkes kendi işini yapacak, herkes sorumluluk alanı içerisinde üzerine düşeni yapacak ve bir görev bölümü içinde bu süreci başarıyla yöneteceğiz.

Yorumlar (0)