AİHM Demirtaş ile ilgili nihai kararında 'Derhal tahliye edilmesine' hükmetti

AİHM Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasına hükmederek Türkiye'yi haksız buldu

SİYASET 22.12.2020, 23:24
AİHM Demirtaş ile ilgili nihai kararında 'Derhal tahliye edilmesine' hükmetti

Daha önce AİHM'in Demirtaş'ın tutukluluğunun sona ermesi kararına itiraz edilmiş ve Eylül 2019'da AİHM Büyük Daire'de dava yeniden görülmeye başlamıştı.

22 Aralık'ta açıklanan sonuca göre bire karşı 16 oyla, Demirtaş'ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi'nde belirtilen ifade özgürlüğünün kısıtlandığına;

İkiye karşı 15 oyla 5. Madde'nin birinci bendindeki özgürlük ve güvenlik haklarının kısıtlandığına; bire karşı 16 oyla aynı maddenin üçüncü maddesindeki güvenlik ve özgürlük haklarının da ihlal edildiğine;


Bire karşı 16 oyla tutukluluğun kanuna uygun olup olmadığı kararının hızlıca verilmesi hakkının ihlal edilmediğine;


Oy birliğiyle 3. Madde'deki serbest seçim hakkının ihlal edildiğine;

Bire karşı 16 oyla 18. Madde'de yer alan hakların kullanımı üzerindeki kısıtlamaların ihlal edildiğine;

Son olarak da ikiye karşı 15 oyla davalı devletin, başvuran kişinin derhal serbest bırakılması için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğine hükmetti.

Kararda Selahattin Demirtaş'ın HDP eş başkanlarından biriyken 20 Mayıs 2016'da dokunulmazlığının kaldırıldığı ve ardından gözaltına alındığı hatırlatıldı. "Duruşma öncesi uzun süren tutukluluk süresinin ve yaptığı siyasi konuşmaların temel alındığı kanıtlara dayanarak yapılan terörle bağlantılı suçlamaların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu" belirtildi:

"Tutukluluğu süresince yerel mahkemeler tarafından, dava öncesi tutuklu kalması için gerekli olan makul şüpheyi sağlayacak hiçbir vaka ya da bilgi sunulamamıştır. Tutukluluğa konu olan suçları işlediğine dair makul bir şüphe de dolayısıyla yoktur. Aynı gözlemler sonucu, Demirtaş'ın seçilme ve parlamentoda olma hakkının da ihlâl edildiği sonucuna ulaşılmıştır."

Kararda "Demirtaş'ın suçlandığı ifadeler sebebiyle parlamenter dokunulmazlığa hakkı olup olmadığını inceleme görevini yerine getirmediği" belirtilen adli yetkililerin, tüm bu süreçte Demirtaş'ın ülkedeki muhalif liderlerden biri olduğunu da göz önünde bulundurmadığı ifade ediliyor.

Demirtaş'ın 16 Nisan 2017 referandumunda ve cumhurbaşkanı adayı olduğu 24 Haziran 2018'de siyasi tartışma özgürlüğünün de cezaevinde olduğu için kısıtlandığı ve çoğulculuğa olumsuz etki yaptığı belirtildi.
Kaynak:BBC Türkçe

Yorumlar (0)