Kortizonlu ilaç tedavilerinin yerini PRP alıyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Burak Önvural önemli bilgiler verdi. Op. Dr. Önvural, “PRP tedavisi erken evre diz, omuz kireçlenmesi, kıkırdak hastalıkları, kas tendon bileşke problemleri, tendinit, tenisçi, golfçü dirseği gibi hastalıklarda başarıyla kullandığımız bir tedavi şeklidir. Kas içi yırtıklarda ilaç tedavisi ve egzersize rağmen bir türlü iyileşemeyen dokularda PRP, iyileşmeyi hızlandırıcı bir etki gösteriyor.” diye konuştu.

SAĞLIK 21.02.2017, 10:01 21.02.2017, 10:01
Kortizonlu ilaç tedavilerinin yerini PRP alıyor

Özel Ege Şehir Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Burak Önvural, bazı hastalıklarda PRP tedavisinin kortizonlu enjeksiyon tedavilerinin yerini almaya başladığını ve hastanın yan etkiler olmadan iyileşebildiğini söyledi.





PRP (Trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma) tedavisi, kişinin kendi kanı ile yapılan ve son yıllarda öne çıkan bir tedavi şeklidir. Trombosit denilen kanın pıhtılaşma hücrelerinin yoğunlaştırılması ile belli bölgelerde kullanılan bu tedavi hakkında Özel Ege Şehir Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Burak Önvural önemli bilgiler verdi. Op. Dr. Önvural, “PRP tedavisi erken evre diz, omuz kireçlenmesi, kıkırdak hastalıkları, kas tendon bileşke problemleri, tendinit, tenisçi, golfçü dirseği gibi hastalıklarda başarıyla kullandığımız bir tedavi şeklidir. Kas içi yırtıklarda ilaç tedavisi ve egzersize rağmen bir türlü iyileşemeyen dokularda PRP, iyileşmeyi hızlandırıcı bir etki gösteriyor.” diye konuştu.





KORTİZON YAN ETKİLERİ YOK

PRP içerisinde bulunan büyüme ve iyileşme faktörlerinin, dizin içerisine dökülen kıkırdak kalıntılarının aşırı reaksiyon vermesini engelleyerek iyileşmenin sağlandığını ifade eden Op. Dr. Önvural, “PRP ile tedavi edilen hastanın iyileşmesi kortizon veya ilaç tedavisi ile tedavi edilen hastaya göre daha kalıcıdır. PRP tamamen vücudun iyileşmesini taklit eden doğal bir tedavidir. Bu tedavi yönteminde, kortizon enjeksiyon tedavilerinin korkulan yan etkileri olan kilo alımı ve kıkırdak harabiyeti riski azaltılabilinir” dedi.

Yorumlar (0)