CHP’li Ali Gökçek: 5 Yılda Topuk Kanı Reddinde Sayı 10 Bini Buldu

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın topuk kanı reddinde bulunan aile sayısına ilişkin verdiği cevabı kamuoyu ile paylaştı.

SAĞLIK 26.10.2023, 10:57
CHP’li Ali Gökçek: 5 Yılda Topuk Kanı Reddinde Sayı 10 Bini Buldu

Gelen cevaba göre bebeğinden taramanın herhangi bir aşamasında topuk kanı vermeyi reddeden aile sayısı son beş yılda yaklaşık 10 bin kişi kadar. Bu durumda neredeyse her gün 5 yenidoğan çocuğun ailesinin topuk kanı alınmasına izin vermediğini belirten CHP’li Gökçek, “Topuk kanı taramasında Fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği ve kistik fibrozis gibi ciddi hastalıklarının taraması yapılıyor. Amaç, nadir görülen ancak bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini bozarak, yaşam kalitesini etkileyen bazı hastalıkların belirti ve bulguları ortaya çıkmadan tanısının konulması ve tedavisinin başlanmasıdır. Ancak Bakanlık tarafından verilen cevapta da görülüyor ki, son yıllarda aileler arasında, çeşitli gerekçelerle, topuk kanı alınmasına izin vermeme yönünde bir eğilim gözlenmektedir. Bu durumda, yetkililer topuk kanının önemi konusunda toplumu bilgilendirecek çalışmaları yaygınlaştırmalı, sağlıklı gelecek kuşaklar için bu konuya hassasiyetle yaklaşılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Topuk Kanı Nedir?

Kamuoyunda “topuk kanı” olarak bilinen ve bebeğin doğduğu ilk anda ve doğumunun 10. Günü itibariyle yapılan tarama testleri, sağladığı erken tanı ve tedavi sayesinde yenidoğan bebeklerin sağlıklı bir gelecek yaşamaları için son derece önemlidir. Yenidoğan tarama programları, tüm dünyada halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmetleri arasındadır. Amacı, nadir görülen ancak bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini bozarak, yaşam kalitesini etkileyen bazı hastalıkların belirti ve bulguları ortaya çıkmadan tanısının konulması ve tedavisinin başlanmasıdır. Ülkemizde yenidoğan döneminde, 1987 yılında fenilketonüri, 2006 yılında hipotiroidi, 2009 yılında biotinidaz eksikliği ve 2015 yılında da kistik fibrozis (KF) tarama programı uygulanmaya başlanmıştır.

Yorumlar (0)