banner773

CHP'li İlgezdi'den yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne tepki!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı’nın “Gözümüz aydın” diyerek müjdelediği Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin yorumladı.

SAĞLIK 27.08.2022, 09:57
CHP'li İlgezdi'den yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne tepki!

 İçeriğinde müjdelenecek bir şey olmadığını ifade eden Akkuş İlgezdi, “Bu düzenleme daha çok hasta, daha çok performans, daha çok para denklemi üzerine kurulmuş bu düzenlemedir. Ne hasta, hak ettiği sağlık hizmetini alabilecek ne de hekim şifa dağıtabilecek. Sağlıkta reform diye diye sağlık sistemini çökerten AKP iktidarı yine şaşırtmadı. Bu defa ‘giderlerse gitsinler’ dememiş de bu yönetmeliği çıkarmış” dedi.

DAHA ÇOK HASTA, DAHA ÇOK PARA DENKLEMİ

CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 25.08.2022 günü Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Eylül’de yürürlüğe girecek olan, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni madde madde inceledi. Söz konusu yönetmeliğin aile hekimliği sistemini bitirdiğini ifade eden Akkuş İlgezdi, “Yönetmelikte aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına ‘destek’ ödemesi yapılacağı belirtilmektedir. Destek ödemesi çalışanın ‘İhtar puanı’ almamış olması koşuluna bağlanmıştır. Bu koşulu sağlayanlara yapılacak destek ödemesi ise aile hekimliği birimince yapılan günlük muayene sayısına bağlanmıştır. Yani yine daha çok hasta daha çok para denklemi üzerinden halk sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Sağlık hizmetini bir yarışa dönüştürmek bu ülkede bugüne kadar sağlık sistemine yapılmış en büyük kötülük olur” dedi.

GİDERLERSE GİTSİNLER YÖNETMELİĞİ

Yönetmelik ile getirilen destek ödemesinin ön koşulu olarak, ihtar puanı ve muayene sayısına bağlanmış olmasının sağlık sistemine ve hekimlerin çalışma şartlarına büyük bir darbe vuracağına değinen Akkuş İlgezdi sözlerine şöyle devam etti:

“Yönetmelik ile getirilen destek ödemesi tutarının özellikle aile sağlığı çalışanları için çok düşük olmasının yanı sıra, hem ihtar puanı önkoşuluna dayanmış olması hem de muayene sayısına bağlanmış olması, Sağlıkta Dönüşüm Programıyla zaten zayıflatılmış olan birinci basamak sağlık hizmetlerini daha da olumsuz etkileyecektir. Bir aile hekiminin listesinde en çok 1500 kişi olması gerekirken, bunun iki katından fazla kişiye hizmet sunmak zorunda bırakılan aile hekimlerinin iş yükü zaten çok fazlayken, destek ödemesinin yalnızca muayene sayısına bağlanmış olması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin felsefesine aykırı olarak tedavi edici hizmetlere verilen önemi artıracaktır. Yurtdışı hekim göçü gerçeği ortadayken bu yönetmelik hekimlere, ‘giderlerse gitsinler’ demenin bir başka yoludur.”

EYLEME KATILAN SAĞLIK ÇALIŞANININ PUANI KIRILACAK

CHP’li Akkuş İlgezdi, söz konusu düzenlemeyle, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hak arama yollarının kapandığına dikkat çekerek, “Aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını ihtar puanı almamak için eylem yapmaktan alıkoymaya ve muayene sayısını artırmaya yönelik bir teşvik sistemi ile birinci basamak sağlık hizmetleri zarar görecektir. Birinci basamakta teşvik koruyucu hizmetlerin kalitesine odaklanmalıdır, tedavi edici hizmetlere değil; ‘kalite’ yerine niceliğin teşvik edilmesi birinci basamaktaki sorunları daha fazla artırmaya adaydır” dedi.

EBE, HEMŞİRE, SAĞLIK MEMURU VETEKNİSYENİ YOK SAYAN YÖNETMELİK

Aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına gelir desteği ödemesinin bağlandığı koşulların birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelliklerine aykırıolduğuna dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Birinci basamak sağlık hizmetleri; Erişilebilirlik, Kapsayıcılık, Eşgüdüm ve Süreklilik içermelidir. Yönetmelik ile getirilen destek ödemesi bu özellikleri teşvik eder bir nitelikte değildir. Yönetmelik ‘Aile sağlığı çalışanı’ yaklaşımıyla, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın birinci basamakta görev yapan ebe, hemşire, sağlık memuru, sağlık teknisyeni vb. sağlık meslek gruplarını yok sayan tutumunu sürdürmektedir. Sağlıkla ilgili düzenlemeler, her bir sağlık çalışanımızı kapsayan bütüncül bir yaklaşımla yapılmalıdır. Biz bu yönetmeliğe baktığımızda ayrımcılıktan başka bir şey göremiyoruz. AKP iktidarı, kodlarında bulunan ayrımcılık anlayışıyla her alanda olduğu gibi şimdi de sağlık sistemini bitirmeyi hedefliyor. Bu mesele siyaset üstü bir meseledir, çocuk oyuncağı değildir. Söz konusu olan insan hayatıdır” dedi.

Yorumlar (0)