reklam
Gazete Kritik Meclis Muğla Milletvekili Cumhur Uzun'dan çok sert fon krizi eleştirisi

Muğla Milletvekili Cumhur Uzun'dan çok sert fon krizi eleştirisi

YENİ Parti Milletvekili Cumhur Uzun, TBMM'de yaptığı konuşmada, fon işlemlerini "yüzyılın en büyük finansal soygunu" olarak nitelendirerek denetim eksikliklerini ve kamu kaynaklarının kullanımını sorguladı. Emeklilerin geçim sıkıntısı ve yatırımcı zararlarına dikkat çekti.

Muğla Milletvekili Cumhur Uzun'dan çok sert fon krizi eleştirisi

YENİ Parti Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kamuoyunda tartışılan fon işlemleri, yatırımcı zararları ve denetim mekanizmalarına ilişkin sert eleştirilerde bulundu.

Yaşananları “yüzyılın en büyük finansal soygunlarından biri” olarak nitelendiren Uzun, yüz binlerce yatırımcının birikimlerinin bulunduğu fonlarda milyarlarca liralık işlemler gerçekleştirildiğini, bazı hisselerin ekonomik gerçeklerle açıklanamayacak ölçüde yükseldiğini ve ardından sistemin çöktüğünü ifade etti.

Uzun, düzenleyici kurumların olağan dışı piyasa hareketlerini 2025 yılının sonundan itibaren takip ettiğine yönelik bilgiler bulunduğunu belirterek şu soruları yöneltti:

“Bu vurgun göz göre göre olurken denetim neredeydi? SPK neredeydi? Bakan neredeydi? Hükümet neredeydi? Kimlerin hangi hisselerde ne kadar yoğunlaştığı görülüyorsa neden zamanında müdahale edilmedi? Millet göz göre göre soyulurken neden sesiniz çıkmadı? Kimlerin haksız kazanç elde etmesine müsaade ettiniz?”

Ekonomik krizin toplumun geniş kesimleri üzerindeki etkisine dikkat çeken Uzun, emeklilerin geçinemediğini, asgari ücretlilerin borçla yaşadığını ve gençlerin barınma giderlerini karşılamakta zorlandığını belirterek; “Emekli üç kuruş maaşıyla ay sonunu getiremezken, asgari ücretli borçla yaşarken, gençler kiralarını ödeyemezken; siyasetin en üst katlarında ve sarayda bulunan isimler böylesine olağanüstü kazançlar elde etsinler diye mi sustunuz?” ifadelerini kullandı.

“Fonlar batınca kamu bankaları mı devreye girdi?”

Fonların değer kaybetmesinin ardından kamu kaynaklarının kullanılıp kullanılmadığının da açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirten Cumhur Uzun, şöyle devam etti:

“Fonlar batınca kamu bankaları mı devreye girdi? Özel kişilerin zararını kamu mu üstlendi? Birileri kazanırken piyasa, kaybederken devlet mi hatırlandı?”

Fonlar, şirketler ve siyasi isimler arasındaki ilişkilerin, denetimde ihmal bulunup bulunmadığının ve kamu kaynaklarının zararların karşılanmasında kullanılıp kullanılmadığının bütün yönleriyle araştırılması gerektiğini vurgulayan Uzun, Meclis’in sorumluluğuna dikkat çekti.

“Milletin tek kuruşunun hesabı sorulana kadar takipçisi olacağız”

Uzun konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu ülkede emekliye, işçiye, memura ‘kaynak yok’ denilirken belli çevrelerin milyonlarını milyarlara çevirdiği çürümüş bir düzen kurulmuştur. Meclis’in görevi bu çürümüşlüğün üzerini örtmek değil, bilakis konunun üstüne üstüne  gitmektir.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız