İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:TRT Eski Binası Neden Satışa Çıkarıldı?

Doğan, Doğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede kuruluş amacı alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar yapmak olan TOKİ'nin kamuya ait bir alanı satışa çıkarma gerekçesini, kamusal alanın neden yeniden kamu yararına kullanılmadığını, projenin Nazım İmar Planına uygun olup olmadığını ve dava süreci hala devam ederken bu satışın gerçekleştirilme nedenini sordu.

MECLİS 02.02.2017, 12:08 02.02.2017, 12:08
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:TRT Eski Binası Neden Satışa Çıkarıldı?

 

 

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının plan yapma yetkisini kullanarak 13 bin metrekarelik TRT binasının imarını değiştirip turizm, konut ve ticari işlevli yapıların inşaasının önünü açan projeyi meclis gündemine taşıdı.

 

Doğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede kuruluş amacı alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar yapmak olan TOKİ'nin kamuya ait bir alanı satışa çıkarma gerekçesini, kamusal alanın neden yeniden kamu yararına kullanılmadığını, projenin Nazım İmar Planına uygun olup olmadığını ve dava süreci hala devam ederken bu satışın gerçekleştirilme nedenini sordu.

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasa’nın 98’ inci ve İçtüzüğün 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

                                                                                                          Müslüm DOĞAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

 

 

 

 

 

Bilindiği gibi İzmir’in Kahramanlar semti ile Alsancak arasında bulunan TRT eski binasının yıkım işlemlerine bir süre önce başlanmıştı. Yine geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan yapma yetkisini kullanarak 13 bin metrekarelik arazinin imarını değiştirmiş ve turizm, konut, ticari işlevli yapıların inşasının önünü açmıştı. Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubeleri 8 kata kadar yapılaşmanın önünü açan proje için İzmir İdari Mahkemesine yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. İzmir İdare Mahkemesine açılmış olan dava hala sonuçlanmamışken TOKİ, 13 bin metrekarelik alanın ihalesi gerçekleştirmiştir. İzmirli üç iş adamının bir araya gelerek oluşturdukları konsorsiyum tarafından 56,1 milyona TRT eski binasının satışı gerçekleştirilmiştir.

 

Bu bağlamda;

 

1-      İhaleyi kazanan konsorsiyum daha önce de İzmir’in Bayraklı ilçesindeki alan için açılan ihaleyi kazanmış sonrasında da Folkart şirketler grubuna devretmişti. Şimdi yine aynı şekilde bir usul mü işletilecektir? Bakanlığınızın bu konuda herhangi bir bilgisi var mıdır?

2-      Kuruluş amacı alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar ile gerekli hizmet birimlerini altyapılarını da tamamlayarak sunmak ve sosyal devlet anlayışının güçlenmesine, üretim çarklarının önündeki engellerin azaltılmasına, yoksul vatandaşa hizmet olan TOKİ’nin kamuya ait bir alanı satışa çıkarmasının nedeni nedir? Bu durum kuruluş amacına uygun mudur? Bu durum sosyal- devlet ilkesini zedelemekte midir?

3-      İzmir’in kent merkezinde bulunan bu kadar değerli bir alanın yine kamuya yönelik kullanılmamasının nedeni nedir? Bu alanın özelleştirilme gerekçeleri nedir?

4-      İhalesi gerçekleştirilen alan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında parselin çevresindeki adaların kullanım kararları ile uyumsuzluk oluşturmakta mıdır?

5-      İhalesi gerçekleştirilen alan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 4. Maddesinde yer alan Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı tanımlarına aykırılık teşkil etmekte midir?

6-      Kamu alanlarının özellikle yetersiz olduğu plan bütününde mevcut kamu kullanımının bu şekilde kaldırılması plan bütününde nüfus-sosyal donatı dengesinin bozulmasına neden olmayacak mıdır? Bakanlığınızca bu konuda ne tür önlemler alınmaktadır?

7-      Söz konusu kamusal alanın Ticaret+Turizm+Konut Alanına (TİCTK) dönüştürülmesinin gerekçesi nedir?

8-       Kentin merkezi konumunda yer alan, rantın yüksek olduğu bir bölgede kamu arazilerinin planlama ilkeleri dışına çıkılarak el değiştirmesi ile lüks rezidans, otel, alışveriş merkezi yolunun açılması kamu yararına aykırılık teşkil etmekte midir?

9-      Söz konusu alana dair yapılan plan değişikliği için bölgenin gelecekteki nüfus ve trafik yoğunluğuyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmış ise kapsam ve içeriği nedir? Yapılmamış ise nedeni nedir?

10-  İzmir İdare Mahkemesinde hala dava süreci devam etmekte olan bir alanın satışının gerçekleştirilmesi hukuka uygun mudur?

 

 

Yorumlar (0)