CHP'li Tanrıkulu, '9 aylık hamile kadın nezarethanede doğum yaptı' iddiasını Meclis'e taşıdı

AKP Hükümetinin “işkenceye sıfır tolerans” politikası ne zaman sona ermiştir?

MECLİS 31.03.2017, 09:46 31.03.2017, 09:46
CHP'li Tanrıkulu, '9 aylık hamile kadın nezarethanede doğum yaptı' iddiasını Meclis'e taşıdı

 

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Sezgin Tanrıkulu, "9 aylık hamile bir kadının gözaltına alındığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde doğum yaptığı" iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

İşte Sezgin Tanrıkulu'nun o soru önergesi:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

 

30 Ağustos 2016 tarihinde gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan bir kişinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde ağır işkence gördüğü, işkence nedeniyle ruhsal durumun bozulduğu, söz konusu kişiye “bipolar” teşhisi konduğu halde, Sincan Cezaevi’nde görevli psikiyatri doktorunun rapor vermediği iddiaları basına yansımıştır.

2016 yılı Ağustos ayında Ankara’da gözaltına alınan hamile bir kadının Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde doğum yaptığı, polislerin müdahale etmediği iddiaları da yine basına yansıyan haberler arasındadır. Bahse konu iddiada, nezarethanede kalan hamile kadının, doktor ve hemşirenin olmadığı, temizlik için suyun bile olmadığı bir ortamda çığlık çığlığa, yalnız başına acılar içinde doğum yaptığı, yan tarafta kalanların bu çığlıklara şahit olduğu, ilgili gece tüm karakolun bu çığlıklarla inleyip durduğu, polislerin bu durumu umursamadığı, kadını doğuma götürmedikleri, kendi başına doğurduktan sonra aradan zaman geçtiği ve doktora götürmek zorunda kaldıkları ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

1.    9 aylık hamile bir kadının gözaltına alındığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde doğum yaptığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, doğum yaptıktan sonra hangi hastaneye götürülmüştür?

2.    Bu kişi daha sonra serbest mi bırakılmıştır? Yoksa tutuklanmış mıdır? Tutuklandıysa, halen hangi cezaevindedir? Hakkında dava açılmış mıdır?

3.    Hamileliğin son aşamasında gözaltına alınan bu kadın kimdir?

4.    Doğum yaptığı iddiası doğru ise, bebeğin sağlığı ne durumdadır?

5.    Gözaltına alınan kişilerin hekim kontrolünden geçirilmesi uygulaması, söz konusu hamile kadın için uygulanmamış mıdır?

6.    Bahse konu hamile kadın hangi hastanede kontrol ya da Adli Tıp Kurumunda muayene edildiyse, orada görevli hekim 9 aylık hamile bir kadının nezarete konulmasına nasıl izin vermiştir? Bu hekim hakkında bir soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır? Açılmışsa, akıbeti nedir?

7.    Hamileliğin son aşamasındaki bir kadının gözaltına alınması talimatı veren ya da verenler ile bu talimatı uygulayan kişiler hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır? Açılmışsa, akıbeti nedir?

8.    Nezarethanede doğum sancısı çeken bir kadını seyretmekle yetinen, sağlık ekibi çağırmayan ya da hastaneye götürmeyen polisler hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa, soruşturma ne aşamadadır?

9.    AKP Hükümetinin “işkenceye sıfır tolerans” politikası ne zaman sona ermiştir?

 

Yorumlar (0)