Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye'de gazilerle şehit aileleri arasındaki ayrımcılığın sona ermesi gerektiğini savundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmada, tüm gazilerin şeref aylıklarının eşitlenmesi gerektiğini vurgularken, şehitlerin aileleri arasında yapılan ayrımın kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Gazilere Şeref Aylığı Eşitliği
Dr. Müzeyyen Şevkin, vatanın bütünlüğü ve halkın huzuru için canlarını feda eden gazilerin sosyal ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret etti. Gazilere ve şehitlerin ailelerine yönelik yapılan ayrımların son derece yanlış olduğunu, bu durumun toplumsal bir adaletsizlik yarattığını belirtti. Ayrıca, şehit aileleri ile gazilerin toplumda ayrıcalıklı bir yere sahip olmalarının şart olduğunu ifade etti. Dr. Şevkin, "Bu ülke için savaşanların ve onların ailelerinin daha iyi yaşam koşullarına sahip olması gerekmektedir," diyerek, bu konudaki gerekliliği vurguladı.
Gaziler Sadece Törenlerde Mi Hatırlanıyor?
CHP’li vekil, sadece resmi etkinliklerde hatırlanan gazilere yönelik bir revizyon yapılması gerektiğini ve gazilerin şeref aylıklarının eşitlenmesini talep etti. Bu aylığın, vatan için canını feda eden gazilere tanınan manevi bir onur olduğunu ve emeklilik maaşı ile kıyaslanmaması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda muharip gazilerin çocuklarına iş imkanları sağlamak ve gazilere faizsiz konut kredisi gibi destekler sunulması gerektiğini savundu. Dr. Şevkin, "Sosyal güvencesi olan ve olmayan gaziler arasında bir ayrım olmamalıdır,” diyerek bu konudaki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Şehit Ailelerine Eşit Haklar
Dr. Şevkin, "Gazi" unvanına sahip tüm bireylerin eşit haklardan faydalanması gerektiğini, tüm şehit ailelerinin nerede ya da nasıl şehit oldukları dikkate alınmaksızın eşit haklara sahip olmaları gerektiğini ifade etti. Şehit ailelerinin devlet nezdinde eşit şartlara sahip olması gerektiğini ve toplumda ayrıcalıklı bir şekilde görülmeleri gerektiğini belirtti. Aynı zamanda bu ailelerin hayatta kalma süreleri boyunca güvence altında olmalarının önemine değindi. "Toplumun her kesimi, gazilerimizi ve şehit ailelerimizi desteklemeli ve onların yanında olmalıdır," dedi.