Aylin Nazlıaka'dan Ankara'daki hava kirliliği ile ilgili kritik sorular

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Türk Toraks Derneği’nin düzenlediği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Solunum Derneği tarafından desteklenen “Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı” sempozyumunda yapılan hava kirliliği saptamalarını Meclis gündemine taşıdı.

MECLİS 20.11.2017, 12:19 20.11.2017, 12:19
Aylin Nazlıaka'dan Ankara'daki hava kirliliği ile ilgili kritik sorular

 

İstanbul ve Ankara'da yoğun olarak yaşanan hava kirliliğine dikkat çeken Nazlıaka, "2017 yılında Ankara’da ilçeler ve büyük semtler bazında hava kirliği verileri ne olmuştur? PM 10 sınır değeri hangi ilçede kaç kere aşılmıştır? Hava kirliliğinin neden olduğu ya da tetiklediği ölüm olaylarına ilişkin veriler nedir?" diye sordu. 


 
Nazlıaka kentlerin hava kirliliği durumunun hava durumu bültenlerinde paylaşılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi önerisinde bulundu. 

 

İşte Aylin Nazlıaka'nın o soru önergesi:
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                            Aylin NAZLIAKA

                                                                                                         Ankara Milletvekili

 

Ankara’daki hava kirliliğinin boyutunu ve alınması gereken önlemleri her yıl periyodik olarak TBMM gündemine taşıdım. 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sincan’da bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nda hava kirliliği ölçümlerine son verdiği iddiasını ve geçtiğimiz yıl Ankara’da hava kirliliği için önemli bir eşik sayılan PM 10 sınır değerinin 420 defa aşıldığını sorguladığım 22.02.2017 tarihli önergeme doğru düzgün yanıt alamadım.

Türk Toraks Derneği’nin düzenlediği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Solunum Derneği tarafından desteklenen “Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı” sempozyumunda bilim insanlarının yaptığı açıklamalar, hava kirliliği konusundaki saptamalarımızı ve kaygılarımızı doğrular niteliktedir.  

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Kasım 2016–Ekim 2017 arasında partikül madde açısından Rize hariç, tüm illerde Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği sınırın aşıldığını, Şırnak’ta yeterli ölçüm yapılmadığını ifade etti. 

Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır ise ““İstanbul Göztepe’de yaşayan bir insan hiçbir egzersiz yapmıyorken yani istirahat halindeyken 233 gram zehirli toz solumaktadır. Bu tozlarda ne var? Bu tozlarda kanser, kalp krizi, inme, felç, çocuklarda gelişim geriliği, sık hastalanma, alerji, KOAH, diyabet, apandisit var. Bunlar gibi pek çok sayıda sağlık sorunu bu tozlarda yatmaktadır. Bir an evvel ülkemizde temiz ve sağlıklı bir hava solumak istiyoruz. Eğer ülkemizde temiz hava soluyacak olsaydık bu yıl 30 bin kişiyi kaybetmemiş olacaktık. Her yıl yaklaşık 30 bin civarında insanımızı hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar nedeniyle kaybediyoruz. Bunlar tamamen önlenebilir hastalıklardır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 350 bin kişi vefat ediyor; bunların yüzde 10’u zehirli tozları ve diğer kirleticileri soludukları için hayatını kaybediyor. Eğer temiz bir havada yaşıyor olsaydık o insanlarımız hayatta olacaktı. Önümüzdeki senenin daha iyi olacağına yönelik bir şey söylemek bu koşullarda çok zor.” açıklamalarına yer verdi.

Çarpıcı verilerin yer aldığı sempozyum; hava kirliliği konusunda acilen yeni politikalar oluşturulması gerektiğini gösterirken, hükümetin üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini de ortaya koymuştur. Önlem alınmaması halinde hava kirliliği önümüzdeki yılların en önemli sorunlarından biri olacaktır.

 

Bu bağlamda;

 

  1. Sempozyumda “bir kişi Ankara Kayaş’ta 319 gram zehirli toz solumaktadır” ifadesine yer verilmiştir. Bu oran hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ve pek çok hastanenin bulunduğu Sıhhiye ve Cebeci semtinde nedir?

 

  1. 2017 yılında Ankara’da ilçeler ve büyük semtler bazında hava kirliği verileri ne olmuştur? PM 10 sınır değeri hangi ilçede kaç kere aşılmıştır? Hava kirliliğinin neden olduğu ya da tetiklediği ölüm olaylarına ilişkin veriler nedir?

 

  1. 2016-2017 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kömür yardım miktarı nedir? İlçelere göre dağılımı nedir? Bu kömürlerin Ankara’nın hava kalitesine etkisi nedir?

 

  1. Dar gelirli vatandaşlarımıza kömür yardımı yerine doğalgaz indirimi ya da yardımı yapılamaz mı? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?

 

  1. Son beş yılda Türkiye genelinde ve Ankara’da hava kirliliğine yol açan uygulamaları nedeniyle hangi kurum ve kuruluşlara ceza kesilmiştir? Ceza miktarı nedir? Böyle bir düzenleme yoksa böyle bir uygulamaya geçilmesi düşünülmekte midir?

 

  1. “Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı” sempozyumu verilerine göre her yıl Ordu, Afyonkarahisar ya da Sivas illerimizin nüfusuna yakın vatandaşımızı hava kirliliği nedeniyle kaybetmekteyiz. Durumun ciddiyeti de dikkate alınarak, büyük illerin hava kirliliği durumu o illerde yayın yapan yerel kanallar ya da ulusal kanalların hava haber bültenlerinden verilemez mi? Bu yayınların yapılması bir kamu sorumluluğudur. Böyle bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?

 

  1. Ankara’da tehlikeli boyutta hava kirliliği yaşanırken, Atatürk Orman Çiftliği yok edildi, ODTÜ ormanlarında binlerce ağaç bir gecede katledildi. Hukuka aykırı biçimde gerçekleşen ve toplum vicdanında derin yaralar açan bu olayların sorumluları hakkında bir işlem yapılacak mıdır? Yoksa bu hukuk dışı ve keyfi uygulamalara seyirci mi kalınacaktır?

 

  1. Ankara’da kaç taş ocağı vardır? Yerleri nerededir? Meskûn mahalle uzaklıkları nedir? Ankara merkeze uzaklıkları nedir?

 

  1. Hangi rant, hangi asfalt, hangi yüksek katlı bina insan hayatından daha değerlidir?

Yorumlar (0)