HKP'den YSK'nın seçim listesine itiraz

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 26 Ocak tarihinde açıkladığı seçimlere girme yeterliliğine sahip partiler arasında yer vermedikleri Halkın Kurtuluş Partisinin (HKP) avukatları YSK’nın bu kararına itiraz etti.

SİYASET 05.02.2021, 08:53
HKP'den YSK'nın seçim listesine itiraz

YSK 26 Ocak 2021 tarihli ve 22 sayılı kararıyla, seçimlere girme yeterliliğine sahip 17 partinin ismini açıklamış ve YSK’nın bu kararı 30 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Listede yer almayan partilerden biri olan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) YSK’nın kararına itiraz etti.

‘TAM KANUNSUZLUKLA MALULDUR’

HKP avukatları tarafından YSK’ye verilen dilekçede; HKP’nin 2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasası’nın 36. ve 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Yasası’nın 14/11. Maddelerinde aranan seçimlere katılabilme yeterliliğini sağladığından, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerine 550 adayla katıldıklarını belirterek, “Bu her iki seçime de YSK’nın kararı ile girilmiştir. YSK’nın katılmamıza karar verdiği yukarıda belirtilen seçimlerde de durumumuz aynı idi. Yasada her hangi bir değişiklik olmadığı halde tam tersi bir karar vermek yerinde değildir. Bu durumda karar hukuki olmaktan çıkmakta, tam kanunsuzlukla malul olmaktadır” denildi.

‘KARARINIZ HUKUKİ DEĞİL, SİYASİDİR’

Dilekçenin devamında, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da kurulunuz da yasa koyucunun yerine geçerek koyduğu hukuk dışı kurallarla eşitlik ilkesini, objektif ve tarafsız olma kuralını ihlal ederek siyasi partiler arasında seçmece yapmakta ve istenilen partilerin seçime katılabileceğine hükmetmektesiniz. Bu yönüyle kararınız hukuki değil, siyasidir. Keyfidir. Bu kabul edilemez” denildi.

‘YASAL HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINMIŞTIR’

Dilekçede, Seçime katılma yeterliliğine sahip 17 partilerden bazılarının il ve ilçe örgütlerinin fesh olduğuna yönelik açılan davaları takip ettiklerini belirterek, “17 partinin örgütlü oldukları ilçelerde kongrelerini yapmış olduklarını kanıtlayan bilgi ve belgelerin tarafımıza sunulmasını istiyoruz. Aksi halde yasaya aykırı, keyfi, çifte standartlı davrandığınızı düşünmekte haklı olduğumuz kanıtlanmış olacaktır” denildi. Dilekçede HKP’nin 4 kez Büyük Genel Kurulunu gerçekleştiği belirtilerek, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yasaya aykırı ve gerçeğe uymayan bir bildirimi ile yasal hakkımızın elimizden alınması yerinde değildir” denildi.

YSK’ye kararını gözden geçirmesi çağrısında bulunan HKP, YSK’ye verdiği dilekçenin sonuç bölümünde şunları belirtti: “Talebimiz doğrultusunda 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle Halkın Kurtuluş Partisi olarak seçimlere katılma yeterliliği taşıyan bir parti olduğumuzun tespitine karar verilmesini ve gereğini karar verilmesini talep ediyoruz”

YSK’ye verilen itiraz dilekçesine ek olarak, HKP’nin 1 Ocak 2021 tarihinden 6 ay önce örgütlenmesi tamamlanan illerin listesi de eklendi.

‘KARAR ÇİFTE STANDARTTIR’

Başvuru sonrasında HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Sait Kıran YSK önünde basın açıklaması yaptı. Kıran özetle şu ifadelere yer verdi:

“Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kararı tamamen yasadışı, keyfi, hukuka aykırı, hukuki anlamda tam olarak yoklukla malul bir karardır. YSK, yasanın öngörmediği koşullar öngörmüştür. YSK, Bugün yasada olmayan bir hüküm getirmekte ve ilçe kongrelerini yapmamış olmayı gerekçe göstererek partimizi seçime sokmamaktadır. Fakat bu hükümde dilekçemizde de belirttiğimiz gibi çifte standart ve keyfi uygulanmaktadır. Seçime katılma yeterliliğine sahip ilan edilen 17 partinin iddia ediyoruz ki, 17’sine de bu kural gerçek anlamda uygulanırsa yani İlçe Kongrelerini yapmamış olmak seçime katılmaya engelse bu partilerin hiçbirinin seçimlere katılma olanağı yoktur.”

‘MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ’

“Yaptığımız bütün başvurular maalesef keyfi olarak görmezlikten gelinmektedir. Keyfi bir uygulamayla Halkın Kurtuluş Partisi seçimlere girmekten engellenmektedir. Halkın Kurtuluş Partisi’nin meşru ve haklı mücadelesi engellenemeyecektir. Halkımıza ulaşmamız, yapılan yolsuzlukları, haksızlıkları, hukuksuzları halkımızın önünde teşhir etmemiz bu konuda mücadele etmemiz engellenemeyecektir. Halkın Kurtuluş Partisi olarak her zeminde haklı ve meşru mücadelemizi devam ettireceğiz.”

Yorumlar (0)