HKP Gebze İlçe Örgütü:Gebze viyadük çalışmasındaki İş Cinayeti ile ilgili basın açıklaması yayınladı

Gebze viyadük çalışmasındaki İş Cinayetinin nedeni Parababaları ve AKP’giller’in doymak bilmez kâr hırslarıdır

GÜNÜN HABERLERİ 01.12.2018, 12:36 01.12.2018, 12:36
HKP Gebze İlçe Örgütü:Gebze viyadük çalışmasındaki İş Cinayeti ile ilgili basın açıklaması yayınladı

28 Kasım Salı günü Gebze Tavşanlı mevkiinde Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında yapılan 7 nolu viyadük inşaatında bir iş cinayeti yaşandı. Viyadük başlık ayağı montajının yapıldığı sırada, yaklaşık 30 metre yüksekliktebulunan viyadükte çalışan 4 işçibeton blokla birlikte aşağı düşerek enkazın altında kaldı. 3 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Bir işçi de yaralandı. Hayatını kaybeden Mehmet Sıddık Canpolat, Öztürk Yılmaz ve Bayram Kılıç’ınyakınlarına başsağlığı, yaralı işçi kardeşimize acil şifalar diliyoruz.

Olaydan hemen sonra, Gebze 1. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararıyla “toplum sağlığının ve ahlâkının zedelenmemesi, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve çalışmaların sekteye uğramaması için, kamunun menfaati olduğu”gerekçesiyle yayın yasağı getirildi.

Kamuoyunda infial yaratacak bir iş kazasının kamuoyundan gizlenmesinin “toplum sağlını ve ahlâkını zedeleyeceği” gerekçesini, inşaatın yüklenici firması Cengiz-Limak grubunun zaten ayaklar altındaki imajının daha fazla zedelenmemesi olarak okuyoruz.

Bildiğimiz gibi, Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin Kurtköy-Akyazı kesimi işini AKP’giller’in yandaşı Limak-Cengiz Ortak Girişim Grubu almıştı. Bu grubu, 3’üncü Havalimanı İnşaatındaki vukuatlarından tanıyoruz. İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından yapılan 3’üncü Havalimanı İnşaatında 400 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği iddiaları Meclis gündemine de taşınmıştı. Güvensiz çalışma koşulları, sağlıksız çalışma ortamı ve barınaklar, ödenmeyen ücretler nedeniyle 3’üncü Havalimanı işçileri eylemler yapmış, çalıştığı sırada hayatta kalabilmek ve sağlıklı, güvenli bir ortamda çalışabilmek için can havliyle eylem yapan işçilere AKP’giller’in Polisi sert bir şekilde saldırmıştı. İşçiler yaka paça gözaltına alınmış ve tutuklamalar olmuştu.

3’üncü Havalimanı inşaatında ayrıca, Uluslararası İşgücü Kanunu’na aykırı olarak yabancı kaçak işçilerin niteliksiz işlerde çalıştırıldığı, doğaya ciddi zararlar verildiği, hafriyatların yüklenmesi, taşınması ve dökülmesi esnasında mevzuata aykırı bir biçimde doğal yaşamı da tahrip eden bir yöntem uygulandığı ve gerekli teftişlerin yapılmadığı da sık sık kamuoyunda gündem olmuştu.

İşte aynı gruptan Cengiz-Limak 28 Kasım Salı günü, yine devlete yaptıkları inşaatta 3 işçi kardeşimizi katletmiştir. Şu ana kadar da bu gruptan olaya ilişkin hiçbir açıklama gelmemiştir.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekçiyaptığı açıklamada, olay yerinde incelemeler yaptıklarını ve işçilerle konuştuklarını söyledi. Kürekçi, “İşçilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda gece saat 03.00’e kadar çalıştırılıp sabah 08.00’da tekrar mesaiye başlatıldıklarını öğrendik. İşin hızlandırılmasına dair bir talimat olduğundan bahsettiler.” dedi.

Yani AKP’giller’in seçim malzemesi olarak kullanılmak üzere bitirilmek istenen inşaatta işçiler, bir sonraki günün çalışması için dinlenemiyor. Her türlü iş güvenliği tedbiri “hızlı” olmak gerekçesiyle yok sayılıyor.

Kamu inşaat ihalelerinde adı sık sık duyulan Cengiz-Limak-Kolin ortaklığına gelecek olursak. Cengiz İnşaatı, sahibi Mehmet Cengiz’in AKP’giller’in yolsuzluklarını ortaya çıkaran 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sızdırılan bir tapeyle tanırız. Kendisi gibi yandaş işadamlarından olan Cengiz Koloğlu ile konuşmasında, devlet ihalesini almış olmanın sevinciyle “milletin a… koyacağız” diyerek halkımıza hakaret eden, halk düşmanı, insanlıktan nasibini almamış dördüncü bir tür yaratıktır.

Yandaşı olduğu AKP’giller tarafından 2002 yılında “Kamu İhale Kanunu”nda yapılan değişikliğin ardından, devlet ihalelerinde bu grup öne çıkmaya başlamıştır.

Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin Dünya Bankası’nın 1990-2017 yılları arasında tüm dünyada devletten en çok ihale alan şirketler sıralamasında ilk ona girmiştir. Limak, Cengiz ve Kolin’in devletten aldıkları ihalelerin toplamı 150 milyar dolara yaklaşmıştır. Makyol, Cengiz, Kalyon, Kolin’in 20 bin 851 şirketin bölüştüğü 97 milyar 800 milyon liralıkkamu ihalelerinden aldığı pay ise yüzde 30’a ulaşmıştır.

Dünya Bankası’nın hazırladığı listede ilk on sıraya giren Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin’in sadece 2017’de kamudan aldıkları inşaat işlerinin toplam bedeli 30 milyar liraya yaklaşmıştır.

Beş farklı kıtada faaliyet gösteren Fransız şirketi SUEZ’in kazancı 60 milyar dolarken, Limak’ın Türkiye’deki faaliyetlerinden kazancı 50 milyar doları bulmuştur. Kazanılan milyar dolarlar işçinin işgücünden-alın terinden çalınmıştır. Ve aynı işçinin can güvenliğini sağlamak, onlara sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmak çok görülmüş, dünkü vahim olayda olduğu gibi işçiler göz göre göre ölüme gönderilmiştir.

Kazançları milyar dolarları bulurken, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Merkezi Uzlaşma Komisyonu, Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon TL’lik vergi cezasını “sıfırlamıştır”. Yani halkımızın alın terinin üstüne oturulmuştur, çalınmıştır. Asgari Ücretliden vergi alınmasın, tasarısına hep bir elden “hayır” oyu veren AKP’giller, iş Mehmet Cengiz’in vergi borcuna gelince hiç ikiletmeden sanki kendi paralarıymış gibi 424 milyon Lira’yı sıfırlayıvermiştir. Böylece kendilerinin de ne menem halk düşmanı olduklarını; tek dertlerinin, kendileriyle birlikte yandaşlarının ceplerini, küplerini, “ayakkabı kutu”larını doldurmak olduğunu bir kez daha göstermişlerdir.

Daha birkaç gün önce AKP yandaşı Cengiz Holding’in bir başka vurgunu daha ortaya çıktı. Diyarbakır-Mazıdağı Demiryolu İltisak hattı için, en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı teklif vermesine rağmen AKP’giller gidip yine Cengiz İnşaat’la anlaşma yaptı. Devleti 109 milyon TL zarara soktular, bu kriz döneminde üstelik.

HKP olarak, Mehmet Cengiz ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydınve Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu hakkında kamu malını vurgun etmek, “Görevi kötüye kullanma, görevinden kaynaklı kişi ve kurum kayırma, bilerek ve isteyerek kamu zararına sebep olmak, Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak nitelikli dolandırıcılığa neden olmak” sebebiyle suç duyurusunda bulunduk.

Gebze’de 3 işçi kardeşimizin ölümüne sebep olanlar, ülkemizin ve halkımızın maddi-manevi tüm değerlerini, kamu mallarını AKP’giller’le birlikte yağmalamaktadırlar. Onlar bu vatana da, bu halka da ihanet etmekte, düşmanlık etmekte ve bu yüzden suç işlemektedirler. İş cinayetlerinde yüzlerce işçimizin katledilmesi karşısında kılları kıpırdamaz, aynı cinayeti, aynı soğukkanlılıkla defalarca işlemişlerdir, işlemektedirler.

Gün gelecek, bağımsız ve gücünü sadece aklından ve vicdanından alan mahkemeler önünde, başta sebep oldukları iş cinayetleri olmak üzere, işledikleri tüm suçlardan ötürü yargılanacaklardır. Bundan kaçışları yok.

Hayatını kaybeden işçi kardeşlerimizin yakınlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz. 29.11.2018

HKP

Gebze İlçe Örgütü

Yorumlar (0)