Soyları “akraba evliliği” yüzünden tükenmiş

Dar çevredeki bireylerle çiftleşen hayvanlar, zararlı mutasyonlardan kurtulmayı başaramadığı tüylü mamutlar ile bir kez daha gündeme geldi. Yeryüzündeki son tüylü mamutlar "akraba evliliği" yüzünden ölmüş.

BİLİM 15.02.2020, 15:52
Soyları “akraba evliliği” yüzünden tükenmiş

İndependent Türkçe’nin DailyMail'den aktardığı habere göre sperm üretimiyle ilişkili mutasyonlar zaten küçük bir popülasyonun daha da küçülmesine yol açmış olabilir. Benzer şekilde koku duyusuyla ilişkili olanlar da mamutların beslenme düzeninde önemli yer tutan bitkileri tanımasını engellemiş olabilir.

Günümüz filleriyle aynı boyutlardaki, uzun kahverengi kürklü ve muazzam dişleri olan yünlü mamut, ilk olarak yaklaşık 700 bin yıl önce Sibirya’da ortaya çıktı ve Kuzey Avrasya ile Kuzey Amerika’ya yayıldı.

Soylarının tükenişi ise 11 bin 700 yıl önce son buzul çağının sonlarında başladı. Dünya ısındıkça ve insan avcılığı yaygınlaştıkça popülasyonları küçüldü.

ScienceAlert'in aktardığına göre bu küçülme genetik çeşitliliği de azalttı. Bu da hayvanların dar çevrelerdeki bireylerle üremesine ve zararlı mutasyonları temizleyememesine neden oldu.

Artık mamutlar için çok geç. Ancak bu tip çalışmalar, günümüzde benzer nedenlerden dolayı yok olma tehlikesiyle karşılaşacak türleri kurtarmamızı sağlayabilir.
 
 

Yorumlar (0)