Grup Yorum,Fransa'ya iltica etti

Grup Yorum'un üyeleri Selma ve İnan Altın, Euronews’e Fransa’dan sığınma talebinde bulunduklarını açıkladı.

KÜLTÜR-SANAT 15.07.2018, 00:11 15.07.2018, 00:11
Grup Yorum,Fransa'ya iltica etti

“Gri liste” kategorisinde aranan Grup Yorum üyeleri Paris’te Yılmaz Güney’in mezarı başında, bir basın açıklaması yaparak, Fransa’dan sığınma talebinde bulunduklarını belirtti.

İçişleri Bakanlığı’nın her bir kişi için 300 bin TL para ödülü vaat ettiği “gri liste” kategorisinde aranan Grup Yorum üyelerinden Selma Altın ile İnan Altın bugün Paris’te Yılmaz Güney’in mezarı başında bir basın açıklaması yaptı. Grup Yorum, Fransa’dan sığınma talebinde bulunduklarını belirtti.

Cumhuriyet’ten Ceren Çıplak’ın haberine göre ilk olarak Yılmaz Güney'i anan Grup Yorum üyeleri, onun şahsında Nâzım Hikmet’ten Ruhi Su’ya, Pablo Neruda’dan Victor Jara’ya kadar sanat dünyasından pek çok ismin önünde saygıyla eğildiklerini belirtti.

“Yılmaz Güney gibi artık Avrupa’dayız” diyerek nerede olduklarını açıklayan Grup Yorum üyeleri, “Halkın aydını, halkın sanatçısı olma sorumluluğuyla, nerede olduğumuzu ve neden geldiğimizi halkımıza açıklama görevimizi yerine getiriyoruz. Grup Yorum emekçilerinin ortak kararıyla buradayız” dedi. 

Grup Yorum tarihinin en ağır kuşatmasının başlatıldığını belirten Yorum üyeleri, neden burada olduklarını ise kısaca şöyle özetledi:

"Aslında Yılmaz Güneyler’i, Nâzım Hikmetler’i yurtdışına çıkaran sebeplerden hiçbir farkı yoktur burada olmamızın. Halkın sanatçısı olmanın, halk için üretmenin, iktidarların zulmünü, adaletsizliğini anlatmamızın bedelleridir bunlar. Diyebiliriz ki Grup Yorum tasfiye edilmek, yok edilmek istenmekte. Bizleri de tamamen bu siyasi nedenlerle aramakta ve listelere almaktalar. Halkın sanatı, devrimci sanat böyle yok edilemez. Yüzlerce yıldır böyle olmuştur. Kimse ne Nazım’ı, ne Nesimi’yi, ne Yılmaz Güney’i susturabilmiş ya da unutturabilmiştir. Baskı, yasak, sansür, tutuklama, işkence, gözaltı, halkın sanatının daha da büyümesini sağlar. Artan adaletsizlik, artan yoksulluk, artan baskılar halkın sanatının daha da büyümesini sağlar. Her zaman böyle oldu ve her zaman böyle olacak. Biz de halkın sanatçısı ve aydını olduğumuz için hedef alındık ve bu nedenlerle buradayız. Ve üretmeye devam edeceğiz. Burada olmamıza rağmen yüzümüz Anadolu halklarına, yüzümüz ülkemize dönüktür. Tüm yaşananlara rağmen umutsuz olmadık, olmayacağız. Faşist iktidarlar değil, halkın sanatıdır güçlü olan. Dadaloğlu’ndan Karacaoğlan’a; Nazım Hikmet’ten Yılmaz Güney’e; Ruhi Su’dan Grup Yorum’a 'Bu ses hiç susmayacak’"

Yorumlar (0)