22.08.2017, 09:04

Hafta Tatili Kanunu Kaldırıldı, Peki Şimdi Ne Olacak?

Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı’na gönderilen “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile 1924 yılından bu yana 93 yıldır yürürlükte olan ve çalışma hayatımızın ilk yasal güvencelerinden biri olan Hafta Tatili Kanunu yürürlükten kaldırılıyor. Peki şimdi ne olacak, ne değişecek, bu durum çalışma hayatımızı nasıl etkileyecek?

 

Öncelikle bu kanunun gerekçesinde işletmelerin, artık 7 gün 24 saat çalıştıkları ve bu durumun hafta tatili günlerinde de geçerli olduğunu, işletme sahiplerinin hafta tatili günlerinde işletmelerini açık tutmak için hem belediyelere ücret ödedikleri hem de fazladan bürokratik işlerle uğraştıklarından bu kanunun yürürlükten kaldırılarak işletme sahiplerini bu yükten kurtarmak olduğu yazıyor. Aslında 93 yıldır yürürlükte olan bir kanunu çalışan kesimi düşünmeden sadece işveren odaklı bir gerekçe ile kaldırmak ne kadar doğru tartışılır. Hafta tatili uygulaması her ne kadar temel iş kanunlarında, Borçlar Kanunu’nda ve Anayasa’mızın 50. maddesinde güvence altına alınmış olsa da hafta sonu çalıştırmanın takibi açısından Hafta Tatili Kanunu önemli bir araçtı.

 

Özellikle Suriye’den gelen mültecilerle birlikte kayıtdışı çalışmanın hızla arttığı ve iş güvencesinin olmadığı bu günlerde Hafta Tatili Kanunu’nun da kalkmasıyla hafta tatili günlerinde çalışan işçilerin takibinin yapılmasının daha da zorlaştığı bir gerçek. Bu yüzden Kanunun yürürlükten kaldırılması hafta tatilinin uygulanmasından ziyade çalışanların hafta tatilini kullanıp kullanmadıklarının takibinin yapılması ve kullanmadıkları takdirde mesai ücretinin ödenip ödenmediğinin kanıtının da ortadan kalkması anlamına geliyor. Bu anlamda istismara son derece açık bu düzenleme, çalışanların ücretlerinde büyük oynamalara neden olabilecek.

 

Bütün bunların yanısıra işveren genel uygulamaya uyarak pazar günlerini hafta tatili olarak vermek yerine çarşamba günü hafta tatili olarak kullandırması çalışanların sosyal hayatlarını direkt olarak etkileyebilecek bir düzenlemeye de olanak sağlıyor. Bu yüzden yapılan bu düzenlemelerin çalışanlar açısından ne anlam ifade ettiğini ve sosyal hayata ne kadar etki ettiğini göz önünde bulundurarak yapılması önemli bir fark yaratacaktır.

Yorumlar (0)