Emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan için önemli detaylar netleşti. Özellikle 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk kez SSK’lı olarak işe başlayanlar için kademeli emeklilik sistemi geçerli. Bu tarih aralığında sigortalı olanlar, belirli bir prim günü, yaş ve sigortalılık süresini tamamladıklarında kısmi emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Bu kapsamda, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş sınırı uygulanıyor. Emeklilik için en az 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü şartı aranıyor. Ancak tam emeklilik isteyenlerin 7000 prim gününü doldurması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), her bireyin emeklilik hesaplamasının başlangıç tarihine göre değişiklik gösterebileceğini belirtiyor. Bu nedenle, kişiye özel doğru bilgi için SGK danışmanlığı tavsiye ediliyor.

Öte yandan, 30 Nisan 2008 sonrası sigorta girişi olanlar için şartlar daha da değişiyor. Bu tarihten sonra sisteme dahil olanlar için emeklilik prim gün sayısı 4500’den başlayarak her yıl 100 gün artıyor. 2016 ve sonrası sigortalı olanlar için ise kısmi emeklilik prim şartı 5400 güne yükselmiş durumda.

Kısmi emeklilikte prim ve sigortalılık süresi dolmuşsa, çalışanlar yaş şartını bekleyerek emekli olabiliyor. İşten ayrılma sonrası çalışmasalar dahi yaş sınırına ulaştıklarında emekli aylığı almaya hak kazanıyorlar.

Kadınlar ve erkekler için yaş ve gün şartlarının farklılık göstermesi, çalışanların dikkat etmesi gereken en önemli detaylardan biri. SGK’nın belirlediği şartları karşılayan bireyler, yaşlılık aylığına başvurarak emeklilik sürecini başlatabiliyor.