CHP’Lİ ANTMEN ‘AKP AVUKATLARI AÇLIĞA MAHKUM ETTİ’

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in CMK görevlendirmelerindeki ücretin; avukatlık asgari ücret seviyesine çıkarılması için verdiği kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

GÜNÜN HABERLERİ 22.06.2022, 14:54
CHP’Lİ ANTMEN ‘AKP AVUKATLARI AÇLIĞA MAHKUM ETTİ’

Antmen, teklifle ilgili Meclis genel Kurulunda yaptığı konuşmada CMK ücretlerinin sadaka hâline geldiğini belirterek “Kiralara, elektriğe, suya gıdaya, akaryakıta gelen zam yağmuru sonrası mevcut CMK ödemeleri artık harçlık değil maalesef sadaka gibi. Evet, bu acı gerçeği, ben hem bir avukat hem bir eski baro başkanı olarak üzülerek, utanarak, sıkılarak, derin bir hicap duyarak söylüyorum” dedi. 

Sosyal medyada birçok avukat red oyu veren AKP ve MHP’ye tepki gösterdi.

Alpay Antmen’in konuşmasında öne çıkanlar şu şekilde;

 

AVUKATLAR EKONOMİK SORUNLAR YÜZÜNDEN İNTİHAR EDİYOR

“İşini yaptığı için saldırıya uğrayan, vatandaşın hakkını savunduğu için baskı altına alınan; Soma'da, Aladağ'da, Gezi'de ölenlerin hakkını savunduğu için tutuklanan, yakılan çocukların faillerinin hâkim karşısına çıkmasını istediği için tehdit edilen, Gezi'de katledilen gençlerin ailelerine destek oldukları için işsiz bırakılan avukatlar için kürsüdeyim. Farkında mısınız avukatların önemli bir kısmı yoksulluk değil açlık sınırı altında çalışıyor, evet, açlık sınırı altında çalışan binlerce avukat var, CMK ücretleri de onların can simitleri. 2022 yılında, 5 avukat, 2 stajyer avukat olmak üzere 7 meslektaşımız ekonomik nedenlerle intihar etti, yazık değil mi, günâh değil mi bu genç kardeşlerimize?”

 

CMK GÖREVLENDİRMELERİ İŞKENCEYİ ÖNLÜYOR

“1992 yılında, Seyfi Oktay döneminde işkenceyi önlemek, vatandaşı yalnız bırakmamak ve adaleti tecelli ettirmek için devlet tarafından ceza davalarında sanığa da şikâyetçiye de ücretsiz avukat tayin edilmeye başlandı. CMK müdafileri sayesinde insan hakları korunmaya, işkence önlenmeye ve savunma hakkı sağlanmaya çalışılıyor. CMK görevi savunma hakkıdır yani bir vatandaşı savunma makamı olmadan, avukatsız sorgulayamamak ve yargılamamaktır, bu zaten anayasal bir hak ve görevdir”

 

Teklifin reddedilmesine tepki gösteren CHP’li Antmen “165 bin avukat, 20 bin civarında stajyer ve 100 bin hukuk öğrencisini ilgilendiren bir konuda verdiğim teklifte AKP ve ortağı MHP maalesef avukatların ve hukukçuların yanında değil, karşısında yer aldı. Bu kalkan elleri hiçbir meslektaşım ve ailesi unutmasın” ifadelerinizi kullandı.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)