CHP'Lİ BAYRAKTUTAN'DAN İKTİDARA:SİZİN MUSTAFA KEMAL’İN EMANETİ TÜRK HAVA KURUMUNA ALERJİNİZ VAR!

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan TBMM Genel Kurulu’nda Orman Yangınları hakkında konuşma gerçekleştirdi.

GÜNÜN HABERLERİ 23.06.2022, 19:50
CHP'Lİ BAYRAKTUTAN'DAN İKTİDARA:SİZİN MUSTAFA KEMAL’İN EMANETİ TÜRK HAVA KURUMUNA ALERJİNİZ VAR!

İşte Uğur Bayraktutan'ın o konuşması:

Geçen yıl, on beş gün süren 66 bin hektar alanın yanmış olduğu Muğla yangınından bir ders çıkartırdık diye umuyorduk ama ne yazık ki böyle bir dersi çıkaramadık.

Bakın, Sayın Bakan Kirişçi dün yaptığı açıklamada şöyle diyor: "Çok korkutucu ve vahim bir tablo yok." Dün yaptığı açıklamaya fazla şaşırmadım ama bugün yaptığı açıklama daha ilginç, açıklama aynen şöyle: "Kontrolsüzlük yok, kontrol altına alınmış bir durum da yok." diyor. Bundan ne anladı burada Parlamentodaki milletvekilleri? Yani bu şekildeki bir demeç bile, yangın karşısında çaresiz kalan bir hükûmetin bakanının acziyetini ortaya koyan fiilî bir durum. Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Sözü uzatmaya gerek yok; bu Hükûmet, yangın söndürmüyor, köz söndürüyor köz yani geride kalan közleri söndürüyor!

SİZİN MUSTAFA KEMAL’İN EMANETİ TÜRK HAVA KURUMUNA ALERJİNİZ VAR!

Niye böyle? Bakın, şimdi, sizin Türk Hava Kurumuna karşı bir alerjiniz var. Türk Hava Kurumu kimin kurumu? Mustafa Kemal'in emaneti. Ne yaptınız? "Efendim, uçakların motorlarında kuşlar yuva yapıyor." dediniz. Ne yapıyorlardı? Bunların uçakları amfibi uçaklardı; zamanında, gidiyorlardı, denize iniyorlardı, çok kısa saniyeler içerisinde, yedi dakikada, on dakikada suyu alıyorlardı, geliyorlardı, söndürüyorlardı.

Bakın, biraz önce, bu kürsüye çıkmadan evvel yangın bölgesinden TARIM ORMAN-İŞ'in Başkanı Şükrü Durmuş'la görüştüm, dedi ki: "Yeterli ekipman var, yeterli ekipman olmasına rağmen yeterli kadro yok; bir belirsizlik var, kadrolarda bir eksiklik var." diye ifade etti.

CUMHURBAŞKANINA 8 TANE UÇAK ALAN BU DEVLET NE YAZIK Kİ YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI ALAMIYOR.

Bir şirket var "CMC" diye bir şirket var. Bu CMC şirketine demişsiniz ki: "Helikopter kirala." Beyefendi, 1962 ve 63 model, 60 yaşına gelmiş helikopterleri; böyle bir tablo olabilir mi?

Geçtiğimiz dönemde, Pakdemirli döneminde bazı uçaklar almışsınız. Bu uçaklar "Air Tractor" denilen İspanya'dan alınan uçaklar. Bunlara hayır diyemezsiniz. Bu uçaklar 3-3,5 ton alıyor; bu uçaklar gidip havaalanından, sabit yerden su alabiliyorlar yani gidip de başka bir yerden alamıyor, gidip denizden su alamıyor değerli arkadaşlarım. Bu yanlışlık zamanında uyarılmış, bu uçaklar bir buçuk saatte, iki saatte 3 ton su alıyor, geliyor, yangın yerine suları döküyor. Bununla yangının sönmesi mümkün değil. Yani buna ilişkin ne yapmanız gerekiyor? Hükûmet ne yapıyor? Biz kıyamet kopartıyoruz. Cumhurbaşkanlığı sarayına, Cumhurbaşkanına 8 tane uçak alan bu devlet ne yazık ki yangın söndürme uçağı alamıyor.


 

SARAYDA KENDİSİNE 8 TANE UÇAK ALANDIR YANGININ SORUMLUSU

Gidip yangın söndürme alanlarında, onların başında hamaset yapmayla, yukarıdan aşağı doğru bakıp da "Bunu söndürüyoruz." demeyle olmuyor. Ben bugün Sayın Soylu'yu dinledim, Beyefendiyi dinliyorken "Devlet bu. Bu ölürse devlette ölür." dedim; kendisini devletle özdeşleştirmiş. Böyle bir devlet yok; bu devlet hepimizin, bu devlet hepimizin.

Geçen yıl bundan niye ders çıkartmadınız? Bakın, üç gündür yanıyor arka arkaya, üç gündür Muğla'da insanlar feryat ediyor ve çaresizlik içerisinde. Bugün gördük ki Cumhurbaşkanının yazlık sarayına doğru gitmeye başladı yangın; müdahalenin arttığı söyleniyor. Bunlara inanmak istemiyorum ama buna ilişkin iddialar var. Bu tablonun bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor.

Ne yapılması gerekiyor? Bilime inanan, pozitif bilime inanan bir insan bu yangınlardan, uğramış olduğu bu zararlardan kendisine ders çıkartır. Siz ders çıkartmadınız, sınıfta kaldınız. Yangının sorumlusu sizlersiniz; sarayda kendisine 8 tane uçak alandır yangının sorumlusu; buna zamanında müdahale etmeyendir; 1962 model helikopterleri kiralayarak getirip de onlardan rant elde edenlerdir bu yangının sorumlusu. Ama gün gelecek, devran dönecek bir gün hepiniz bunun hesabını vereceksiniz.


 


 


 

Yorumlar (0)