Aylin Nazlıaka:Numune Çiftliği Yangınında Sabotaj İhtimali Var Mı?

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Keçiören'de bulunan tarihi Numune Çiftliği binasında çıkan yangını Meclis gündemine taşıdı.

GÜNÜN HABERLERİ 30.03.2018, 12:06 30.03.2018, 12:06
Aylin Nazlıaka:Numune Çiftliği Yangınında Sabotaj İhtimali Var Mı?

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Keçiören'de bulunan tarihi Numune Çiftliği binasında çıkan yangını Meclis gündemine taşıdı.

İşte Nazlıaka'nın o soru önergesi:

 

                           TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

            Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan KURTULMUŞ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

           

 

 

                                                                                                                                           Aylin NAZLIAKA

                                                                                                                                             Ankara Milletvekili

 

Tarihi binalar geçmişe ışık tutar, anılara tanıklık eder, kentlere kimlik kazandırır ve turizm gibi önemli bir alanı etkiler. Ülkemizde sık sık bu tür binaların rant uğruna bilinçli olarak çıkartılan yangınlarda yok olduğuna tanığız. Tarihimize, kültürümüze ve kentlerimize büyük bir ihanet sayılan bu yangıların önlenememiş olması, koruma kurulu kararlarının sadece kağıt üzerinde kaldığını, tescil edilerek koruma altına alınması gereken binalar konusunda ne kadar geç kalındığını göstermektedir.

Bu tür yangınlardan biri de Keçiören ilçemizde Milli Mücadele yıllarında Atatürk'ün de kaldığı tescilli tarihi yapılardan biri olan Numune Mektebi’nde çıkmıştır. Yangında bina zarar görmüştür. Oysaki 1895-1897 yılları arasında inşa edilen Numune Mektebi, Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyelerine ev sahipliği yapmıştır. Atatürk, 27 Aralık 1919'da Heyet-i Temsiliye üyeleri ile birlikte Ankara'ya geldiğinde bu binaya yerleşerek mücadeleyi başlatmıştır. Padişah 2. Abdülhamid döneminde inşa edilen okul binası 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi eser olarak tescillenmiştir.

 

Bu bağlamda;

  1. Tarihi binanın pencerelerinin ve camlarının kırıldığı, çatısının ve içindeki tesisatların sökülmeye başlandığı, binanın etrafında herhangi bir güvenlik önleminin olmadığını iddiaları doğru mudur?

 

  1. Yangının sabotaj kaynaklı olduğu iddiası doğru mudur? Bu konuda başlatılan bir soruşturma var mıdır?

 

  1. Tarihi açıdan bu denli önemli bir binanın adeta yangına davetiye çıkartır bir duruma getirilmesi Cumhuriyetimizin ilk yıllarının ve Atatürk’ün izlerini taşıyan pek çok binayı yıkan zihniyetin sonucu mudur?

 

  1. İlgili Bakanlık bu binanın korunması için bütçe ayıracak, binaya güvenlik görevlisi koyacak kaynaktan yoksun mudur? Böyle bir durum söz konusu ise binanın bakım ve koruması ilgili STK’lara verilemez miydi?

 

  1. Binada bulunan ve Atatürk’ün de kullandığı belirtilen eşyaların akıbeti nedir?

 

  1. Yangının binaya verdiği zararın boyutları nedir? Yangının zararları nasıl telafi edilecektir? Bundan sonraki süreçte bina nasıl korunacaktır?

 

  1. Benzeri özellikte Ankara’da kaç tescilli bina vardır? Bakım ve koruması nasıl yapılmaktadır? 2018’de bu binalar için ayrılan kaynak nedir?

 

  1. Konuyla ilgili Bakan olarak bu durumdan utanç duyuyor musunuz?

 

Yorumlar (0)