Yıldırım: 15 Temmuz'da 600 civarında telefon görüşmesi yaptım

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz gecesi düzenlenen darbe girişimi karşısında medyanın gizli bir kahraman olduğunu belirtti.

GÜNDEM 08.12.2016, 13:58 08.12.2016, 13:58
Yıldırım: 15 Temmuz'da 600 civarında telefon görüşmesi yaptım

Birgün de yer alan habere göre, Yıldırım, "Bunlar TRT'ye yöneldiler, Çankaya'ya yöneldiler, kısmen girmeyi başardılar ama oradan hemen sonra TURKSAT şehit verdi, ama bir şeyi vermedi. TURKSAT'ın ele geçirilmesine izin vermediler" dedi. Ayrıca Yıldırım, darbe girişimi gecesi yaşadıkları hakkında "11 saat boyunca 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım, gece boyunca yapılması gereken operasyonlar neler olmalı, havadan saldırılara karşı dost kuvvetlerin harekete geçirilmesi, Akıncı Üssü başta olmak üzere buralara karşı vatansever askerlerin sevk edilmesi dahil iletişimle oldu" diye konuştu.

 

Bilişim sektörü hakıında "Arap Baharı dediğimiz hareketlerde de bilişimin önemli olduğunu gördük" ifadesini kullanan Yıldırım, "Gezi olaylarında da bilişimin nasıl aymazca kullanıldığını gördük. Bilişimi hem faydalı işlerde hem de bir ülkeyi yok etmek için kullanabilirsiniz" diye konuştu.

 

33. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda konuşan Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

 

"15 Temmuz gecesinin gizli kahramanı medyadır"

"15 Temmuz gecesi herşey hesap edilmişti de, hesap edemedikleri bir şey vardı. O şey bu milletin istiklal ve özgürlük aşkıydı. Ve o gün başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere milletin geleceğine sahip çıkması yönünde ortaya koyduğu irade hükümetimizin kararlı duruşu, doğrusu MHP Genel Başkanı'nın, sayın Kılıçdaroğlu'nun o gün tercihini milletten yana, milletin geleceğinden yana, demokrasiden yana ortaya koyması, her türlü desteği açık bir şekilde bize göstermeleri Türkiye demokrasi tarihinde altın harflerle yazılacak bir konudur. Bu işin gizli kahramanları medya mensuplarıdır, basındır. Basın ve medya burada tarihi bir görev üstlenmiştir. Bir talimatla değil, bu çağrıyı durumdan vazife çıkarmak suretiyle özel, kamu bütün yayın kuruluşları darbenin karşısında vaziyet almış ve vatandaşı zamanlı bir şekilde bilgilendirmeyi sürdürmüşlerdir.

İnsanlar eskiden darbeden 1-2 gün gün haberi oluyordu

"Özel, kamu bütün yayın kuruluşları darbenin karşısında vaziyet almış ve vatandaşları bilgilendirmeyi sürdürmüşlerdir. Cumhurbaşkanımızın FaceTime'dan yaptığı açıklama, aslında bütün kimyayı değiştiren önemli bir başlangıç olmuştur. 11 saat boyunca 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım, gece boyunca yapılması gereken operasyonlar neler olmalı, havadan saldırılara karşı dost kuvvetlerin harekete geçirilmesi, Akıncı Üssü başta olmak üzere buralara karşı vatansever askerlerin sevk edilmesi dahil iletişimle oldu. Gecenin karanlığında yoldasınız ve her türlü işinizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Bunu cumhurbaşkanımız da yaptı, biz de yaptık. Bunların yapılmasının arkasındaki gerçek güç, iletişim gücüdür. İletişimin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Eskiden darbeleri insanlar 1-2 gün sonra öğrendi. Bilemezlerdi, bunlar TRT'ye yöneldiler, Çankaya'ya yöneldiler, kısmen girmeyi başardılar ama oradan hemen sonra TURKSAT şehit verdi, ama bir şeyi vermedi. TURKSAT'ın ele geçirilmesine izin vermediler. Oradaki kahramanlarımız gittiler analog sistemden kalma çok büyük bir çanak, büyük ihtimalle bunlar gider onu bombalayacaktı. Hiçbir görev ifa etmiyordu, arkadaşlarımız ölüm tehdidi altında onları saatlerce meşgul etmeyi başardılar. CNN'e gittiler orada da başarılı olamadılar. Darbeden sonra duruşta, siyasi duruşta birtakım sapma gösterenler oldu ama biz olduğumuz yerdeyiz, konu memleket olursa gerisi teferruattır.

 

"Arap Baharı'nda bilişimin önemini, Gezi olaylarında da nasıl aymazca kullanıldığını gördük"

 

"Ana muhalefet partisinden de başlangıçtaki duruşunu muhafaza etmesi toplumun beklentisiydi. Darbecileri mağduriyetinden söz etmek açıkçası şehitlerimizin ruhunu incitiyor, onların yakınlarını incitiyor. Darbeciler elbette hesabını sonuna kadar verecek. Siyaseten hükümetle problemleriniz olabilir ama bir şeyi birbirinden ayırt etmemiz lazım. Konu beka meselesi olunca orada siyaset biter. Bizim milletimiz bunu görmek istiyor. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı hakikaten güzel şeyler söyledi, bilişimle ilgili geleceğimize yönelik bizim de mutabık olduğumuz önemli şeyler söyledi. Artık savaşlar tankla, tüfekle olmuyor bilgiyle oluyor. Bakın ikinci Irak harekatı bir tek kurşun atılmadan tamamlandı. Bilişimi kullandılar, bütün noktaları tespit ettiler, komutanlara mesaj verdiler. Ve bilişimle bu Irak harekatını tamamladılar. Bakın Arap Baharı dediğimiz hareketlerde de bilişimin önemli olduğunu gördük, Gezi olaylarında da bilişimin nasıl aymazca kullanıldığını gördük. Bilişimi hem faydalı işlerde hem de bir ülkeyi yok etmek için kullanabilirsiniz.

 

"Gelecek, bilişimle gelecek"

 

"Sanal dünya, yalan dünya değil. Sosyal medya sorumsuz medya değil. Bunların etiğinin zaman içinde oluşması lazım. Yapmamız gereken şeyler var. Bugün üretilen verilerin yüzde 80'i dışarıda depolanıyor. İş işten geçtikten sonra elinize geçen verilerin hiçbir faydası olmuyor. O yüzden çok kısa bir süre önce veri merkezlerinin kurulması ve bu merkezlerin teşvik edilmesine yönelik kararlar aldık. Veri merkezi kurmak için olabilecek her türlü desteği veririz. Yer temininden enerji, vergi, çalışanlar, parasal destek. Geriye ne kalıyor? Babayiğitler kalıyor. Kuracaklar, çalıştıracaklar ve verilerimizi içeride tutacağız. Bunu yaptığınız zaman dünyada en bilinen içerik sağlayıcıları da oraya gelecektir. Veri elinizin altında olunca inisiyatif de elimizde olacak. 2017 madem bilişimde bir hamle yılı olacak, 2017'yi de bilişim ve gelişim yılı olarak ilan ediyorum. Gelecek, bilişimle gelecek.

Yorumlar (0)