Ülkemizde, 5 yılda 18 kez toz taşınımı olayı yaşandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son 5 yıl içinde ülkemizde görülmüş kum ve toz fırtınası sayısının 18 olduğunu açıkladı. Bakan Kurum, 4 kez toz taşınımı olayının yaşandığı Aksaray ilinin ülkemizde en çok toz taşınımı yaşanan il olduğuna dikkat çekti.

GÜNDEM 04.04.2023, 10:42
Ülkemizde, 5 yılda 18 kez toz taşınımı olayı yaşandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çöllerden kalkan tozların atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafe kat edip ülkemizde de dönem dönem etkili olduğuna dikkat çektiğin soru önergesinde, Orta Doğu ve Afrika'dan kaynaklı çöl tozları izlenmesinin Ankara ve Şanlıurfa'da iki adet TGS üzerinden yapıldığını hatırlattı. 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili olarak şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Son beş yılda ülkemiz kaç kez bu risk ile karşı karşıya kalmıştır?

 

Oluşan tarımsal zarar saptanmış mıdır?

 

Özellikle İç Anadolu. Bölgesi’nde Niğde ili dahilfarklı evreler de yaşanan kum fırtınalarının oluşumu bu kapsamda mıdır?

 

Kum fırtınaları ulaşımı engeller noktaya geldiği dikkate alındığında önleyici bir çalışma yapılması olası mıdır?”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Murat Kurum, son beş yılda yaşanmış ve fevk kayıtlarına girmiş kum ve toz fırtınalarının alanları ile sayılarına göre ülkemizde 18 adet kum ve toz fırtınası olayı yaşandığını belirtti. 

 

Türkiye’nin, coğrafi konumu itibarıyla “Tozlu Kuşak” olarak da ifade edilen, dünyadaki en önemli iki toz kaynağı olan Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan kurak ve yarı  kurak alanlardan kaynaklanan küçük ölçekli yerel kum ve toz fırtınaları da zaman zaman yaşanmaktadır” dedi.

 

Bakan Kurum, Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşimlerimiz başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin iç ve güney kesimleri toz taşınımından göreceli olarak daha fazla etkilendiğini belirtti. 

Bakan Kurum’ın verdiği bilgiye göre en fazla toz taşınımı olan il Aksaray olarak belirlendi. Aksaray’da bu süre içinde 4 kez toz taşınımı olayının yaşandığını anlattı. 

Bakan Kurum  Konya ve Mardin’den 3’er, Niğde’de 2, Ankara, Nevşehir ve Kırşehir illerinde de 1’er kez olmak üzere 18 kez toz taşınımı olayının yaşandığını anlattı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer küresel iklim değişikliği ile ani ve değişken hava olaylarının arttığına dikkat çekti. Ani dolu, don, sel, hızlı rüzgar gibi afetlerin yanında çöl sıcakları ve yoğun toz yaşanması ile yaşamın aksadığına işaret etti. Gürer, “Özellikle ani hava değişkenliği belli bölgelerde tarımsal üretime önemli zarar veriyor. Bu nedenle riskli alanlarda tarımda oluşan riskler dikkate alınarak önlemler geliştirilmesinin şart olduğunu belirtti. Kum fırtınası olarak tanımlanan ve yer yer görüş mesafesi ortadan kaldırdığı için karayolu trafiğini dahi etkileyecek kadar yoğun  yaşanan doğa olayımda toprağında etkilendiğini de belirtti ve yaşanan her soruna hazırlıklı olunmasının bilimsel çalışmalar ve önlemler ile risklerin azaltılmasının gelecek adına da önemli olduğuna vurgu yaptı.

 

Yorumlar (0)