Tutuklu Fransız gazeteci terörist mi sorusuna Türk Büyükelçi'den ilginç cevap!

Bittermann "Loup terörist mi sizce?" şeklinde sorusunu yineleyince Musa, "Loup Bureau terörist demiyorum, olmaktan da çok uzak. Ama buna karar verecek olan yargıdır, ve yargı süreci uzun. Süreç istediğimiz gibi işlemiyor, saygı duyulması gereken süreçler var.

GÜNDEM 09.09.2017, 03:33 09.09.2017, 03:33
Tutuklu Fransız gazeteci terörist mi sorusuna Türk Büyükelçi'den ilginç cevap!

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Avrupa-Amerika Basın Kulübü'nde "15 Temmuz Darbe Girişiminden Sonra Türkiye" konulu bir konferans vererek, darbe girişimi sonrası alınan önlemlere yönelik merak edilen soruları yanıtladı. Büyükelçi Musa'ya en çok Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaptığı son çıkış" ile "tutuklu gazeteciler" sorusu geldi.

Amerikanınsesi'nde yer alan habere göre, Paris'te Avrupa-Amerika Basın Kulübü'nde Avrupalı ve Türk gazetecilerle biraraya gelen Büyükelçi İsmail Hakkı Musa, Türkiye'nin tarihinde görmediği ciddiyette bir darbe girişimini atlattığını ve bununla mücadele etmekte kararlı olduklarını söyledi. Türkiye'ye sık sık "bürokraside temizlik yapıldığı" eleştirilerinin yöneltildiğini, yüzbinin üzerinde memurun görevden alındığının anlatıldığını vurgulayan Musa, "Ancak 35 bini görevine iade edildi, bu söylenmiyor. Gözaltı sürelerini bir aydan bir haftaya indirdik, bu söylenmiyor. Avrupa Konseyi'nin tavsiyesi üzerine temyiz komisyonu kurduk. Bütün bunlar alınan tedbirlerle devletin normalleştiğini gösteren işaretlerdir. Ancak FETÖ, PKK ve DHKP-C'ye bulaştığı tespit edilenlerle de mücadele edilecektir. Her devlet kendine dönük bir saldırıyı düzenleyenlerle mücadele hakkına sahiptir" dedi.

Merkel hakkında soru yağmuru

Büyükelçi Hakkı Musa'ya en çok Merkel'in seçimler öncesinde düzenlenen bir televizyon programında dile getirdiği "Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını Ekim'de AB liderlerinin gündemine getireceğim" açıklamasına ilişkin sorular yöneltildi. Türkiye'nin AB ile müzakerelere devam edip-etmeyeceği sorusuna Büyükelçi Musa, "Türkiye'nin AB üyeliği artık Avrupa'nın sorumluluğuna dönüştü. Bugün Avrupa açıkça ne istediğini söylemek durumunda. Karar bundan sonra Avrupa'nın olacak" dedi. Bir gazetecinin "Türkiye kendini kandırılmış hissediyor mu? Ayrıcalıklı ortaklığı düşünür müsünüz?" sorusuna da Büyükelçi, "Elbette kandırılmış hissediyoruz. 54 yıldır kapının önünde bekletiliyoruz. Başka hiçbir ülkeye bu yapılmadı. Hergün eleştirdikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan unutulmamalı ki 13 kez üst üste seçim kazandı. Severiz sevmeyiz, kabul ederiz etmeyiz, saygı duymak gerekir. Ayrıcalıklı ortaklığa gelince, tam üyelikten ayrıcalıklı ortaklığa geçemeyiz. Bu Türkiye için hakaret niteliğinde ve artık çok geç" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel hakkında Nazi benzetmesi yapmasının sorulması üzerine de Büyükelçi Musa "Hollanda'da insanlara köpeklerle saldırıldı, savaş dönemlerinde bile uygulanmayan biçimde diplomatlara yasak getirildi. Türk Cumhurbaşkanı da buna tepki gösterdi. Üstelik Nazi uygulamaları demedi, 'Bu yapılanlar bana Nazi benzeri uygulamaları hatırlatıyor' dedi. Bu uygulamalar kabul edilemez elbette. Savaş halleri dışında insanlık bir ülkenin temsilcisinin gözaltına alındığına tanık oldu mu? Bunları gören bir devlet başkanı elbette tepkisini koyacak. Ama sözleri doğru aktarılmadı. Söylediği bundan ibarettir" yanıtını verdi.

"Niçin gazeteciler tutuklu?"

İsmail Hakkı Musa'ya en çok yöneltilen sorulardan biri de Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteciler konusu oldu. Büyükelçi Musa, "İçeride olan gazeteciler bu görevlerini yaptıkları için değil teröre bulaştıkları için içeridedir" deyince Amerikalı gazeteci CNN muhabiri Jim Bittermann, "Fransız tutuklu gazeteci Loup Bureau sizin için gazeteci mi, terörist mi?" sorusunu yöneltti. Musa, "Erdoğan ve Macron bu konuda konuştu ve adalet ve içişleri bakanları bu konuda yapılabilecekler konusunda çalışıyor" yanıtını verdi. Bittermann "Loup terörist mi sizce?" şeklinde sorusunu yineleyince Musa, "Loup Bureau terörist demiyorum, olmaktan da çok uzak. Ama buna karar verecek olan yargıdır, ve yargı süreci uzun. Süreç istediğimiz gibi işlemiyor, saygı duyulması gereken süreçler var. İnanın bana Tük Büyükelçisi olarak bu konuda yoğun mesai harcıyorum ve bu sorunun bir an evvel çözülmesini en çok isteyenlerden birisi de benim" karşılığını verdi.

Fransız Les Echos gazetesi muhabirinin, "Türkiye bu adımlarıyla kendini Avrupa'dan izole mi ediyor, Türkiye yalnızlaşıyor mu?" sorusuna da Büyükelçi Musa, "Kavram olarak izolasyon doğru bir kavram değil. Türkiye içine mi kapanıyor? Hayır. Ekonomik ve politik olarak yaşananlara baktığınızda bu doğru değil. 5 kıtada aktiviteleri devam ediyor. Uygulamaları ile aynı fikirde olmamanız Türkiye'nin kendini izole ettiği, dışladığı anlamına gelmez. Türkiye yalnızlaşmıyor, coğrafyasını ve dünyayı kendi optiğinden okuyor. Türkiye'nin yalnızlaştığını müttefiklerinden uzaklaştığını söyleyenler, Türkiye'nin artık kendiliğinden inisiyatif almasından rahatsız olanlardır. Türkiye hiçbir şekilde yalnızlığa gitmemiştir" diye konuştu.

Bu açıklama üzerine gelen "Türkiye AB'den uzaklaşıp Rusya'ya mı yakınlaşıyor" sorusuna da Büyükelçi Musa, "Rusya ile ticaret hacmimiz 30 milyar dolar, Rusya 1 numaralı doğal gaz sağlayıcımız. Türk inşaat sektörü Rusya'da son derece aktif. Ama uçak krizinde Rusya ile ilişkilerimiz krize girdiğinde bizim müttefiklerimiz bize, 'Aman ha Rusya ile ilişkileri soğutmayın' dediler. Biz ilişkileri normalleştirmeye başladığımızda bu sefer 'Aman çok yaklaştınız, o kadar da samimi olmayın' uyarısında bulundular. Türkiye, çok boyutlu diplomasi yürütmeye çalışıyor. Bölgenin önemli aktörlerinden Rusya'yı gözardı edemeyiz. Neden kendimizi sınırlandırma ihtiyacı hissedelim, iyi ilişki son derece doğal. Rusya ve İran'la konuşmamız sonunda Suriye'de 2016 sonunda ateşkes sağlanmıştı" dedi.

Yorumlar (0)