TUMMAB Başkanı Serdar Yalçınkaya: Ekmek 4 TL olmak zorunda

Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı Serdar Yalçınkaya, maliyetler dikkate alındığında İstanbul’da ekmeğin kilosunun 20 liraya çıkması, normal ekmek fiyatının 4 TL olması gerektiğini söyledi.

GÜNDEM 11.02.2022, 14:48 11.02.2022, 14:50
TUMMAB Başkanı Serdar Yalçınkaya: Ekmek 4 TL olmak zorunda

TUMMAB Başkanı Serdar Yalçınkaya, ekmek maliyeti ve satış fiyatları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yalçınkaya ekmeğin kilogram fiyatının 20 TL’ye çıkması gerektiğini belirtti. Yalçınkaya’nın açıklaması şöyle:

'EKMEĞİN 4 TL OLMASI ŞART HALİNE GELİYOR'

İstanbul'da ekmek 4 TL olmalı. Hali hazırda ekmeğin kilogram fiyatı da 10,87 TL, özel sektörde ekmek fiyatının ne kadar gerçek dışı olduğu ortada. Çünkü gerek satın alma kabiliyeti gerek üretimdeki verimlilik kabiliyetleri, gerekse dağıtım ve satış noktası maliyet avantajları nedeniyle İstanbul Halk Ekmek'in kilosunu 10 TL'ye sattığı normal ekmeğin özel sektörde 20 TL olması gerekir. Bu durumda ekmeğin kilogram fiyatının 20 TL olduğu düşünülürse 200 gramlık bir ekmeğin de 4 TL olması şart haline geliyor. Yaşanan fiyat artışları ekmeğe mutlaka yansıyacak.

'ÜRETİCİ GELİŞEN TEKNOLOJİLERE AYAK UYDURMALI'

Geçtiğimiz zor bir süreçten sonra ekmeğin hak ettiği değere yakın bir zamanda ulaşacak olması ekmek ve unlu mamul üreticisini bir hayli rahatlatacak. Ancak bu süreçte ekmek ve unlu mamul üreticisinin gelişen teknolojileri takip etmek için rehavete kapılmaması ve gelişen teknolojilerle bu süreçte sağlayacağı kazançlara adapte olmasını öneririm. Üretici, gelişen teknolojilere ayak uydurmalı.

'MALİYETLERDEKİ ARTIŞ KÂRLILIĞI ORTADAN KALDIRACAK'

Artan maliyetler nedeniyle yükselen girdi fiyatlarının yine ekmek ve unlu mamul üretimindeki kârlılığı ortadan kaldıracak. Mayıs sonuna kadar elde edilen kazançlarla ümit ediyorum ki 2022 yılı fırıncılar için yatırım ve dönüşüm yılı olabilir. Bu şekilde de sektörümüz yerli ve milli kalabilme ve israf edilen emek ve ham maddenin ortadan kalktığı teknolojilere adapte olmaya yönelebilir diye temenni ediyorum.

(ANKA)

Yorumlar (0)