TRT, 'Tarafsızlık' ilkesini delmenin yolunu 'belgesel' adıyla buldu

Kritik seçimler yaklaşırken kamu yayıncısı TRT'nin Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan dışındaki adaylara yaklaşımı dikkat çekiyor. Devletin kanalı son olarak "belgesel" görünümlü videolarla iktidar propagandasına başladı.

GÜNDEM 30.04.2023, 11:24 30.04.2023, 11:27
TRT, 'Tarafsızlık' ilkesini delmenin yolunu 'belgesel' adıyla buldu

Kritik seçimler yaklaşırken en çok tartışılan konulardan bir tanesi cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilerin kamu yayıncısı TRT'de aldıkları süre... AKP ile geçen 20 yılda iktidarın yayın organı haline dönüşen TRT, 14 Mayıs seçimlerine doğru hem yasaları hem de Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) "yayın tarafsızlığı" kararını delmenin yolunu belgesellerle buldu.

"Kalkınma Yolunda 100 Yıl" temalı, süresi 3-10 dakika arasında değişen belgeseller hazırlayan TRT; bu tema kapsamında "Eğitim", "İlk Türk Uçağından Milli Muharip Uçak’a", "İstanbul Havalimanı", "Nükleer Enerji", "Milli Savunma Sanayi", "Sosyal Yardımlar Genel Sağlık Sigortası", "Avrasya Tüneli" gibi alt başlıklara yer verdi. "Şehirlerimizle Türkiye" belgeseli de yayımlandı.

Belgesellerde, AKP dönemine geniş yer ayrılması ve övgüler sıralanması dikkat çekti. Eğitimle ilgili belgeselde okullaşma oranları, derslik ve öğretmen sayıları ile ilgili kıyaslamalar 2002-2023 dönemini kapsarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları aktarıldı. "Şehirlerimizle Türkiye" belgesellerinde ise AKP döneminde yapılan öğrenci yurdu, okul, hastane gibi kamu yatırımlarına yer verildi.

TRT Yasası’na göre genel yayın esası, “Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak.”

Cumhuriyet'e konuşan RTÜK üyesi Tuncay Keser, YSK’nin kararına, RTÜK Kanunu’na, TRT Kanunu’na işaret ederek, ne YSK’nin ne RTÜK’ün hiçbir adım atmadığına dikkat çekti.

Keser şunları söyledi:

"‘Kalkınma Yolunda 100 Yıl’ belgesellerine bakıldığında kullanılan dil, tam bir iktidar propagandası dili. Bolca iktidar övgüsü. Reklam ücreti almamak için böyle bir formül bulunmuş gibi bir durum söz konusu. Cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilere canlı yayında ayrılan süre bakımından ciddi adaletsizlik yaşanırken 85 milyonun vergileriyle fonlanan TRT, daha fazla iktidar propagandası yapmak için yeni yöntemler peşine düşmüş görünüyor. Belgeselleri kim hazırladı, finansman nasıl sağlandı sorularının yanıtını milletimiz bekliyor."

Yorumlar (0)