TMMOB referandumda 'hayır' diyecek

TTMOB Dayanışma Kurulu, Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği teklifinin referandumunda "Hayır" diyeceğini açıkladı

GÜNDEM 11.02.2017, 15:27 11.02.2017, 15:27
TMMOB referandumda 'hayır' diyecek

Birgün'den Çağlar Ballıktaş'ın haberine göre,  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 44’üncü Dönem İkinci Dayanışma Kurulu, “Anayasa Değişikliği ve Referandum Süreci” gündemiyle toplandı. Dayanışma Kurulu’nun oy birliği ile aldığı kararın yurttaşlık ve kamu sorumluluğunun bir gereği olduğu belirtilerek oylamada “Hayır” denileceği bildirildi.

Dayanışma Kurulu adına açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türkiye’nin içinde bulunduğu süreçte iktidarın rejim değişikliği ve anayasa ihlalleriyle halkı kaosa sürüklediğini belirterek referanduma OHAL koşulları altında gidildiğine dikkati çekti. Türkiye’de OHAL koşulları altında Anayasa değişikliğinin ilk kez yaşanmadığını ifade eden Koramaz, “1982 Anayasası da benzer şekilde sıkıyönetim koşullarında hazırlanmış ve halkoyuna sunulmuştur. Yüzde 92’lik bir oran ile çoğunluğun onayladığı 82 Anayasası temel hak ve özgürlüklerin yok edildiği bir baskı döneminde kabul ettirildiğinden dolayı toplum nezdinde hiçbir zaman meşruiyet kazanamamıştır” dedi.

Referandum sürecini yurttaşların şeffaf ve korkusuz şekilde tartışmasının önüne geçildiğini bildiren Koramaz, bu koşullarda yapılacak Anayasa değişikliğinin meşruiyet sorunu yaşayacağını belirtti. Koramaz, Dayanışma Kurulu’nun tam görüş ve oy birliğiyle aldığı “Hayır” kararının gerekçelerini şöyle sıraladı:

"Bu ülkenin mühendisi, mimarı ve şehir plancıları, piyasacı, emek ve doğa düşmanı, laiklik karşıtı düzeni kalıcılaştıracağı, filli olarak uygulanan dinci-mezhepçi dikta rejimine yasal statü kazandıracağı, bağımsızlık, cumhuriyet, demokrasi, laiklik bütünlüğüne darbe vuracağı, parlamenter demokrasiyi yasama, yargı, yürütme erkleri arasındaki denge, fren, denetleme mekanizmalarını, Meclisin yasamaya dair tek ve üst yetkili organ olma özelliğini bağımsız yargının varlık koşullarını ortadan kaldıracağı için Anayasa değişikliği teklifine 'Hayır' demektedir”

 

Yorumlar (0)