'Sokağa çıkma yasağı salgına kuluçka dönemli hazırladı'

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, sokağa dökülen 250 bin kişinin çok ciddi sorun yaratacağını söyledi.

GÜNDEM 13.04.2020, 09:14
'Sokağa çıkma yasağı salgına kuluçka dönemli hazırladı'

Hükümetin aniden duyurduğu 31 il için açıklanan sokağa çıkma yasağı sona erdi. Uzmanlara göre sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 10 Nisan günününde salgına yeni bir zemin hazırlanırken, bunun sonuçları etkisini kısa süre içerisinde göstereceği ifade edildi.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa dökülen insan sayısının 250 bin olduğunu söyledi. Bu kadar kişinin yakın temas durumuna gelmesi bile ciddi bir sorun kaynağıdır” dedi.

Salgının yayılım hızını gösteren, ‘Ro (R-naught)’ değerinin Türkiye için beş olduğu varsayıldığında, cuma gecesi sokağa çıkan 250 bin kişi içinde yüz binlerce yeni enfeksiyon olabileceğine dikkat çeken Saltık, “Kuluçka süresi de dikkate alındığında, 1-2 hafta içinde hasta sayılarında belirgin artış saptanırsa bunu sorumsuz genelgeye bağlamak dışında bir seçenek kalmayacak” dedi. Saltık, Soylu’nun açıkladığı 250 bin rakamının da ülkenin dört bir yanından gelen videolara göre iyimser kaldığını ifade etti.

Yorumlar (0)