Siirt Şirvan'da maden faciası... Acı haberler geliyor

13 işçinin kurtarılmayı beklediği belirtildi

GÜNDEM 18.11.2016, 09:35 18.11.2016, 09:35
Siirt Şirvan'da maden faciası... Acı haberler geliyor

Siirt'in Şilvan ilçesi Maden köyündeki Ciner Grubu'na bağlı Park Elektrik'in taşeron şirketi Antlar İnşaat'ın çalışmasında göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre 3 işçinin cenazesine ulaşıldı.

 

Saat 20.30'da meydana gelen göçükte 13 işçiye ulaşılamadığı belirtildi.

 

T24'te yer alan habere göre, Doğan Haber Ajansı'na (DHA) göre 3 vardiya halinde 15 kişilik ekipler halinde çalışan işçiler, yamaçtan kopan binlerce ton toprak veya kaya parçasının sahaya akması nedeniyle göçük altında kaldı

 

Maden bölgesinde heyelanın zaman zaman devam etmesi nedeniyle kurtarma çalışmaları güçlükle sürdürülüyor.

 

 

Valilik, göçüğe ilişkin yaptığı açıklamasında 3 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Yapılan açıklama şöyle:

 

"İlimize bağlı Şirvan ilçesi Maden köyünde bulunan Bakır madenlerinde meydana gelen heyelan nedeniyle göçük meydana gelmiştir. Valilik bünyesinde kriz Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Devam eden arama-kurtarma çalışmalarında göçük altından (3) işçinin cenazesine ulaşılmış olup, bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri talep edilmiştir.

 

 

"Bölgede arama ve kurtarma çalışmaları, AFAD, Jandarma ve kurtarma ekiplerimizin desteği ile aralıksız devam etmektedir."

 

Erdoğan açılışını yapmıştı

 

Siirt'in Şirvan ilçesi Maden köyünde göçüğün meydana geldiği bakır madeninin açılışını dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirmişti.

 

2004 yılında gerçekleştirilen açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve dönemin Enerji Bakanı Zeki Ergezen de katılmıştı.

 

Heyelan nedeni aşırı yağış

 

Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiği Valilik açıklamasında, çevre illerden bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekiplerinin yönlendirildiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

 

"Bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri de olay yerine intikal etmektedir. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir. Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir.

 

Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir."

 

Daha önce de olmuştu

 

Bu arada, aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı.

 

Başbakan bilgi aldı

 

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, heyelan sonrası meydana gelen göçüğün ardından ilgili bakanlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım, göçük ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili bakanlardan bilgi aldı.

 

Drone helikopterle inceleme

 

Göçüğün neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.

 

Göçüğün oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı. Çevre illerden çağrılan ekipler de çalışmalara katılıyor.

Yorumlar (0)