Selvi'den kritik yazı: İşte iktidarın ittifaka giren partiler için seçim barajı planı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında AKP ve MHP tarafından yönetilecek olan ikinci reform çalışmasında yer alacak Partiler Yasası ve Seçim Yasası üzerindeki değişikliklere dair önemli bir yazı kaleme aldı.

GÜNDEM 09.02.2021, 08:55 09.02.2021, 09:00
Selvi'den kritik yazı: İşte iktidarın ittifaka giren partiler için seçim barajı planı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, yeni anayasa ile seçim ve siyasi partiler yasalarındaki değişikliklere yönelik AKP MYK’nın bugün toplanacağını kaydetti.

Selvi, “Yeni düzenlemede ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10’da kalması ya da yüzde 12 olması düşünülüyor” diye yazdı.

Selvi, yazısında şu ifadeleri kaydetti:

AK Parti ve MHP tarafından yönetilecek olan ikinci reform çalışmasını ise Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası üzerindeki değişiklikler oluşturuyor.

AK Parti’de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP’de ise grup başkanvekili Erkan Akçay ile Levent Bülbül tarafından ayrı ayrı yapılan çalışmalar tamamlandı.

Erdoğan ve Bahçeli’nin mutabakatından sonra iki partinin kurmayları bir araya gelip, ortak bir metin üzerinde çalışacaklar.

MHP’nin, dar bölgeye, bölge partilerine yaraması nedeniyle soğuk baktığı söyleniyor. AK Parti de o konuda ısrarlı değil. O nedenle daraltılmış bölge üzerinde durulabilir ya da nispi temsil sistemi devam eder.

Seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye indirilmesi planlanıyor. İbre yüzde 7’ye daha yakın duruyor. İttifakla seçim barajı sıfırlanıyor. Ama yeni düzenlemede ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10’da kalması ya da yüzde 12 olması düşünülüyor.

AK Parti MYK toplantısından sonra reform sürecinin yol haritası netleşmiş olacak.

Yorumlar (0)