Salda Gölü için tehlike çanları

Krom madenine kapasite artışı için ÇED onayı verilmesine karşı açılan davada, bilirkişi heyeti bölgeyi gezdi.

GÜNDEM 03.06.2023, 10:27
Salda Gölü için tehlike çanları

Salda Gölü'nü besleyen Eşeler Yaylası'nda,maden şirketlerinin başvurusu ile kapasite artışı için "ÇED gerekli değildir" kararı verilmesine karşı açılan davada, bilirkişi keşfi yapıldı. Çevreciler, talana izin vermeyeceklerini vurguladı.

Burdur'da "Türkiye’nin Maldivleri" olarak bilinen ve pek çok kez tahribat ile gündeme gelen Salda Gölü, bir kez daha talan tehdidi ile karşı karşıya geldi. Gölü besleyen Eşeler Yaylası'ndaki maden şirketleri Çevik Madencilik ve Zontaş Zonguldak Taşkömürü Madencilik'e krom madeninin kapasite artışı için "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararı verildi. 

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre karara çevreciler tepki gösterirken, ÇED iptali için açılan dava kapsamında dün bilirkişi heyeti bölgeyi gezdi. Keşif gezisi öncesi yapılan basın açıklamasında, "Eşeler Dağı ve yaylası buranın kutsalıdır. 2011 yılında bir maden şirketi krom madeni için ruhsat aldı. Yakın zamanda alan ve kapasite artış talebinde bulunmuştur. Ne yazık ki yetkililer proje için 'ÇED gerekli değil' demiştir. Burayı madene açtırmayacağız" denildi. 

SU VE TARIM ALANLARI ETKİLENECEK

Eşeler Yaylama Dokunma İnisiyatifi'nin aktardığına göre krom madeni 50 bin hektarlık alanda etkili olacak. Öte yandan bölgedeki su ve tarım alanları da çalışmalardan etkilenecek. Genişleyen maden sahası bölgede doğan ve yurttaşların da kullandığı 3 su kaynağına genişlemeyle birlikte sadece 300-400 metre mesafede bulunacak. 

4 farklı ilçede yaşayan 176 bin yurttaşın içme suyu ihtiyacı bu kaynaklardan sağlanırken, krom madeninin kullanacağı suyla birlikte yurttaşların günlük ve tarımda kullandıkları su tehlikeye girecek.

SALDA VE ENDEMİK BİTKİLER RİSK ALTINDA

Uzmanların uyarılarına karşın etrafı yapılaşmaya açılan Salda Gölü de maden projesiyle birlikte tehdit altında. Karamanlı Barajı ve Salda Gölü’nü besleyen kaynaklara sahip Eşeler Yaylası'nda bu proje gerçekleştilirse bölgedeki diğer göller de kuruyabilir.

Ayrıca bölgede bulunan iki endemik çiçeğin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu söyleniyor. Öte yandan bölge, nesli tükenmekte olan vaşakların da yaşam alanı konumunda bulunuyor.

Yorumlar (0)