Referandumda öğrenciler nasıl oy kullanacak?

Türkiye referanduma hazırlanıyor. Toplamda 18 maddelik değişikliği kapsayan yeni anayasa için meclisteki tartışmalar sürerken vatandaşlara süreç ile ilgili uyarılar gelmeye başladı. Referandum uyarılarından en önemlisi üniversite öğrencilerine geldi. Peki, üniversite öğrencileri referandumda nasıl oy kullanacak? Referandum ne zaman yapılacak?

GÜNDEM 02.02.2017, 16:09 02.02.2017, 16:09
Referandumda öğrenciler nasıl oy kullanacak?

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Meclis Genel Kurulu’nda 21 Ocak’ta kabul edilen, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi esas alan Anayasa değişikliği için yapılacak olan referandumun tarihi belirsizliğini korusa da vatandaşlar için uyarılar gelmeye başladı. Referandumra kısa bir süre kala seçmenlere seçmen kütük kayıtlarının kontrol edilmesi yönünde uyarılar yapılıyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin de vatandaşlık görevlerini yerine getirebilmesi için dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğu hatırlatılıyor. Peki, nüfusa kayıtlı oldukları şehirden farklı bir şehirde okuyan üniversite öğrencileri nasıl oy kullanacak? Referandum tarihinde son durum ne?





Nerede oy kullanacağı öğrenmek isteyen seçmenlerin 'Seçmen Sorgulama' adresini ziyaret etmesi gerekiyor. Üniversite öğrencilerinin ise okuduğu ilde oy kullanması için yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Uygulamayla öğrencilerin nüfusa kayıtlı olduğu ilçelere gelmelerine gerek kalmayacak.





Öğrenci, eğer yurtta kalıyorsa; yurtta kaldığına dair ıslak imzalı belge ve okuduğu üniversiteden öğrenci olduğuna dair ıslak imzalı öğrenci belgesini edinmesi yeterli. Bu belgelerle, öğrencinin il nüfus müdürülüğüne başvurması gerekiyor.





Ev arkadaşlarıyla kiralık bir evde oturuyorsa; oturduğu eve ait kira sözleşmesi, muhtarlıktan alınacak ikametgah belgesi ya da kendi adına kayıtlı bir fatura ile il nüfus müdürlüğüne başvurması yeterli.



Bir akrabasının evinde kalıyorsa; evinde kaldığı yakınıyla birlikte il nüfus müdürülüğüne kayıt yaptırması gerekiyor. Öğrencilerin yanı sıra, nakil işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin de ilçe nüfus müdürlüğünden alacakları belgelerle, ilçe seçim müdürlüğüne müracaatı gerekiyor.





OY KULLANMA YERİNDE DEĞİŞİKLİK İÇİN





Referandumda oy kullanacak üniversite öğrencilerinin veya oy kullanma yerinde değişiklik yapmak isteyenlerin, 2 Şubat 2017 tarihine kadar ilçe nüfus müdürlüklerine başvurmaları şart. 2 Şubat mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunmayanlar ise, daha önce oy kullandıkları adreste oy kullanmak zorunda kalacak

Yorumlar (0)