Oya Ersoy: "Mahsa Amini için siyah bez yakmak kamu barışını hangi gerekçe ile bozuyor?"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; Eskişehir’de Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto eden kadınlara siyah bez yaktıkları için soruşturma açılmasını meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 27.09.2022, 11:03
Oya Ersoy: "Mahsa Amini için siyah bez yakmak kamu barışını hangi gerekçe ile bozuyor?"

İran’da 22 yaşında olan Mahsa Amini’nin ahlak polisi de denilen İrşad devriyeleri tarafından darp edildikten sonra hastaneye kaldırılıp hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’de de İranlı kadınların sürdürdüğü eylemlere destek eylemleri sürmektedir. 22 Eylül günü Eskişehir’de Kadın Savunma Ağı tarafından düzenlenen eylemde kadınlar bir araya gelerek siyah bez yakıp, kestikleri saçlarını ateşe atmıştır.

Ersoy; Eskişehir’de gerçekleşen eylemin ardından kadınlara TCK 216/3 “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” maddesinden soruşturma açıldığını belirtti.

Ersoy; Eskişehir Kadın Savunma Ağı üyeleri Avukat Pınar Çelik Arpacı ve Sibel Gündüz Koca’nın haklarında kamu barışını bozmaya elverişli olduğu gerekçesi ile soruşturma açıldığını belirtti. Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından süren eylemlerde tüm dünyada siyah bez yakıldığını ve İranlı kadınlara destek açıklamaları yapıldığını dile getiren Ersoy; Mahsa Amini’nin öldürülmesini kınayan resmi bir açıklamanın henüz yapılmadığını belirtti. Ersoy; Eskişehir Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturmanın kadınların düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması olduğunu ifade etti.

Ersoy, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltmiştir:

  1. Eskişehir’de Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından siyah bez yakılması kamu barışını hangi gerekçe ile bozmaktadır?

  2. Kadınların gerçekleştirdiği eylemde siyah bez yakıyor olması hangi değeri aşağılamaktadır?

  3. Mahsa Amini’nin öldürülmesini protesto etmek halkın hangi kesimini rahatsız etmektedir?

  4. Mahsa Amini’nin öldürülmesinin protesto edilmesi Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nü eden rahatsız etmiştir?

  5. Kadınlara açılan bu soruşturma düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak değil midir?

  6. Kadınlara soruşturma açan Eskişehir Emniyet Müdürü hakkında soruşturma açacak mısınız?

  7. Mahsa Amini’nin öldürülmesini kınayan resmi bir açıklama yapılacak mı?

Yorumlar (0)